*Nettavisen* Økonomi.

Bøyer ikke av - men åpner hoveddøren

Dalai Lama er invitert til Oslo av Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den norske Tibetkomité.

Stortinget sørger selv for at Dalai Lama får mye blest.

22.04.14 14:32

Dalai Lama fikk Nobels fredspris for 25 år siden - i 1989.

Den gjeve prisen til tross, når han kommer til Oslo om to uker, nekter stortingspresident Olemic Thommessen (H) å møte ham. Årsaken er en «helhetsvurdering», der en er redd for forholdet til Kina.

Stortingspresidenten har fått massiv kritikk for sin steile holdning. Dalai Lama var også opprinnelig henvist til Stortingets bakdør - ikke den brede hoveddøren som «alle» slipper inn gjennom.

- Legger ikke føringer på døren
Thommessen mener fortsatt det er i Norges interesse at han ikke møter Dalai Lama nå, men tibetanernes åndelige leder vil ikke bli nektet å bruke hovedinngangen til Stortinget.

– Vi kommer ikke til å legge føringer på hvilken dør han skal bruke. Det har heller aldri vært aktuelt, sier Thommessen til NTB.

Det var i en debatt i «Dagsnytt 18» på NRK at Stortingets andre visepresident Kenneth Svendsen (Frp) sa det beste ville være om Dalai Lama benyttet en annen inngang enn hovedinngangen

Her kan du lese mer om Dalai Lamas Norges-besøk.

Les også: - Dette er pinlig

- Unødig provoserende
– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sier Thommessen til NTB.

– Realiteten er at Norge ikke har hatt normal politisk kontakt med Kina siden 2010. Vår mulighet til å øve innflytelse i spørsmål om blant annet menneskerettigheter er ikke-eksisterende. Nå er det viktig å komme i en dialogsituasjon, og det er et omfattende og vanskelig arbeid, sier stortingspresidenten.

Grunnlaget for fredsprisen til Dalai Lama var hans utrettelige ikke-voldelige kamp for frigjøring av Tibet.

- Uttrykk for Norges holdning
Thommessen viser til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen, og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.

– Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sier han.

Thommessen understreker at Stortingets presidentskap står samlet bak beslutningen.

- Så pinlig
- Dette er så pinlig av Thommessen, som tidligere leder av Tibet-komiteen, og hele Stortingets presidentskap, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) til Nettavisen.

Han mener det ikke er noen grunn til å frykte Kina i denne sammenhengen.

- Det ville ikke vært noe problem å behandle ham med alminnelig høflighet og understreket at møtet var privat, mener Aarebrot.

- Norges mest omtalte bakdør
- Dette er en tabbe, og kjernen i dette er: Kan vi være et demokrati når vi er så unnfallende i forhold til diktaturer, spør han.

Professoren sier den steile beslutningen gir saken ekstra oppmerksomhet - stikk i strid med et eventuelt ønske om å «gjemme bort Dalai Lama».

- Bakdøren til Stortinget vil nå bli mer fotografert enn noen sinne. Og - det er Høyre som både har startet og holder liv i «Nobel-bråket», kanskje til og med på anbefaling fra UD og Høyres Børge Brende om å ligge lavt, sier Aarebrot.

Annonsebilag