NA24.no

Foto: HO (AFP/Scanpix)

BP: - Oljeutslippet stanset

Sist oppdatert:
Oljeselskapet skal ha fått tettet brønnen i Mexicogolfen.

Ingeniørene fra BP stengte torsdag alle ventilene i oppsamlingshetten som ble plassert over den skadde oljebrønnen tidligere denne uken. Det melder NTB.

Ventilene stengt

- Testen av den nye oppsamlingshetten over oljebrønnen viser at ingen olje slipper ut, sier Kent Wells i BP.

Da alle tre ventilene var stengt, viste trykket på oppsamlingsmekanismen at lekkasjen fra oljebrønnen for første gang var stanset. Det er første gang siden 20. april, da oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte. 11 av mannskapet omkom.

- Det er godt å se at det ikke strømmer olje ut i Mexicogolfen, sier seniorvisepresidenten for leting og produksjon i BP.

- En god start

BP har i løpet av de siste dagene testet det nye systemet for innsamling av olje i Mexicogolfen. BP ønsket å sjekke om den store hetten over brønnhullet, som veier 75 tonn, kunne stoppe oljelekkasjen.

Wells legger vekt på at selskapet bare har begynt å teste hvordan oljen kan stoppes. Testen vil pågå et sted mellom seks og 48 timer, melder Reuters.

Torsdagens oljestans ses allikevel på som en vellykket start på testen, og blir av BP sett på som et skritt i riktig retning.

BP ansvarlig

Oljesølet i Mexicogolfen har pågått i tolv uker, og er den verste miljøkatastrofen i amerikansk historie. Boreriggen lå om lag 66 kilometer utenfor kysten av delstaten Louisiana.

I februar 2009 overleverte BP en konsekvensanalyse som slo fast at det var «usannsynlig at et utilsiktet oljeutslipp fra overflaten eller grunnen ville inntreffe under de foreslåtte aktivitetene», og at «på grunn av avstanden til kysten (80 km) og evnen til å iverksette tiltak, er ingen negativ innvirkning forventet».

Barack Obama og amerikanske myndigheter har pekt ut BP som «ansvarlig for denne hendelsen» og vil holde selskapet ansvarlig for alle kostnader og skader som resulterer fra oljeutslippet.

Les også:47.000 saksøker BP

(Kilde: Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere