NA24.no

BP godtar gigantfond

Foto: JIM LO SCALZO (Scanpix)
Sist oppdatert:
Enighet etter møte med Obama. BP dropper utbytte. Aksjen stiger kraftig.

BP har godtatt president Barack Obamas krav om å sette opp et eget fond på 20 milliarder dollar dedikert til å dekke skadene etter utblåsningen i Mexico-golfen.

- Det er viktig å understreke at dette ikke er et tak, sa Obama på en pressekonferanse etter et møte mellom Obama og BPs konsernsjef Tony Hayward og selskapets svenske styreleder Carl-Henric Svanberg. Møtet var ventet å ta rundt 20 minutter, men varte i fire timer.

- Dagen i dag var en god start, sa Obama, som ikke tok spørsmål etter å ha presentert resultatet av møtet.

Fondet vil være uavhengig av både BP og den amerikanske staten og administreres av Kenneth Feinberg, som tidligere har ledet arbeidet med et fond for å kompensere ofre etter terrorangrepene 11. september 2001.

I tillegg har BP gått med på å etablere et fond på 100 millioner dollar for å kompensere tapene til oljearbeidere som nå ikke kan jobbe på grunn av myndighetenes midlertidige forbud mot boring på dypt vann.

Kursoppgang
Aksjemarkedet ser ut til å like resultatet, hvilket nok betyr at mange fryktet noe verre etter stadig mer opphetet politisk retorikk de siste dagene. BP-aksjen er nå opp 8-9 prosent sammenlignet med nivået før de første nyhetsmeldingene fra møtet begynte å komme.

Kutter utbytte
Styreleder Carl-Henric Svanberg sa etter møtet at BP har bestemt seg for å kutte ut aksjeutbyttet i år, noe som har vært et kontroversielt spørsmål den siste tiden.

Han sa også at det rammeverket man nå er blitt enige om bør vise det amerikanske folk at BP mener det selskapet sier om å gjøre opp for seg.

Ny «trakt»
Samtidig melder BP at et nytt oppsamlingssystem nå er montert på brønnen for å supplere trakten som allerede samler opp en del av oljen som lekker ut.

De to systemene skal fungere sammen, men BP understreker at det er usikkert hvor god effekten blir.

Obama sa på dagens pressekonferanse at han regner med at BP i dagene og ukene fremover vil klare å fange opp 90 prosent av oljen som lekker.

- Alle ressurser
President Obama holdt tirsdag kveld, amerikansk tid, en tale hvor han lovet at BP skal betale alle kostnadene forbundet med oljeutslippet.

- Jeg vil informere styreformannen i BP om at han må sette til side alle ressurser, uansett kostnad, for å erstatte tapene som arbeidere og bedriftseiere har hatt som følge av hensynsløsheten hans selskap har utvist, sa Obama i sin første tale fra Det ovale kontoret, som kun brukes ved nasjonale katastrofer.

Obama omtalte det planlagte fondet i gårsdagens tale: - For å sikre at alle legitime krav blir utbetalt på en rettferdig måte og innen rimelig tid, må fondet administreres av en uavhengig tredjepart, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere