BP-sjefen settes på sidelinjen

Foto: Susan Walsh (Ap)

Skal ikke lenger lede arbeidet med oljekatastrofen.

18.06.10 20:46

BPs konsernsjef Tony Hayward skal ikke lenger ha det daglige ansvaret for arbeidet med oljekatastrofen i Mexico-golfen. Det sier styreleder Carl-Henric Svanberg til til Sky News fredag.

Dette ansvaret overtas nå av Bob Dudley, som sitter i BPs konsernledelse.

Svanberg ville ikke spekulere om sin eller Haywards fremtid i BP.

Hayward har vært BPs ansikt utad i forbindelse med ulykken, og har fått massiv kritikk i USA. President Barack Obama har sagt at hvis han var sjefen til Hayward, ville BP-sjefen fått sparken.

Tidligere
Den 4. juni sendte BP ut en pressemelding hvor det ble informert om at det skulle settes opp en egen organisasjon under Bob Dudley for å håndtere det langsiktige arbeidet etter ulykken.

Men i den meldingen stod det at dette skulle skje etter at utslippet var stanset. Det er det som kjent ikke ennå.

BP samler nå opp rundt 25.000 fat olje pr. dag, men det er fortsatt mye som lekker ut.

Samler penger til fond
Samtidig meldes det at BP nå samler en gruppe banker som stiller kredittlinjer til rådighet for selskapet. Ifølge medierapporter skal dette være kommet opp i 7 milliarder dollar.

Fredag nedjusterte kredittvurderingsbyrået Moody's BPs gjeld med tre karakterer fra A2 til Aa2. Svakere kredittrating gjør det normalt dyrere å låne penger.

Etter et møte mellom BP-ledelsen og president Barack Obama onsdag ble det klart at BP skal betale inn 20 milliarder dollar til et separat fond for å betale for katastrofen. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis det totale beløpet.

BP vil stanse betaling av utbytte, selge en del virksomheter og redusere investeringsnivået for å frigjøre penger til fondet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag