*Nettavisen* Økonomi.

BP tar i bruk Kevin Costners støvsuger

Foto: Brad Barket (AFP)

Kevin Costners «støvsuger» skal brukes på oljesølet i Mexicogolfen.

24.05.10 23:08

Denne uken skal det britiske oljeselskapet BP teste ut en gigantisk «støvsuger» for å samle opp oljesølet i Mexicogolfen.

Støvsugeren er bygget og utviklet av filmstjernen Kevin Costners selskap Ocean Therapy Solutions (OTS). Costner er kjent fra en rekke filmer som Waterworld, JFK og De ubestikkelige.

Maskinen skal være i stand til å suge opp 757.000 liter med olje og vann daglig, for deretter å skille ut oljen ved hjelp av sentrifugalkraft.

Følger BP med argusøyne
Den miljøbevisste Costner har også slått seg sammen med New Orleans-advokat John Houghtaling for å lage en dokumentar om BPs opprydningsarbeid i Mexicogolfen. Houghtaling er også Costners samarbeidspartner i selskapet Ocean Therapy Solutions (OTS), som lager «oljestøvsugerne».

- Kevin advarte oljeselskap for mange år siden om at de trengte vår type teknologi, men de sa at en katastrofe som Exxon Valdez aldri ville forekomme igjen. Denne katastrofen kan bli mye verre, og Kevin vil forsikre seg om at oljeselskapet ikke blir slappere når media mister interessen for saken, sier Houghtaling til The Times.

Oljetankeren Exxon Valdez lekket ut over 40 millioner liter med olje utenfor kysten av Alaska i 1989. Hendelsen er USAs hittil største oljekatastrofe.

- Denne dokumentaren vil holde oljeselskaper som BP ansvarlig, og forhåpentlig hjelpe de som krever strengere sikkerhetstiltak om bord på rigger og tankere, sier han.

Overtalte BP-sjefen
I forrige uke hadde Costner samtaler med BP-sjefen, og fikk overtalt ham til å prøve ut maskinen. Filmstjernen la ikke skjul på at han var frustrert over at oljeselskaper ikke allerede benytter utstyr som kunne avverge slike katastrofer som har rammet Mexicogolfen.

- Oljeselskaper har ikke vært forberedt på slike økologiske katastrofer, og maskiner som skiller ut oljen, og som ikke bruker skadelige kjemikalier for å bryte ned oljen, bør være obligatorisk på alle oljerigger, sa Costner til The Times.

BP har sluppet hundretusener av liter med kjemikalier på oljeflaket for å bryte ned oljen i Mexicogolfen. Det er ennå uklart hvordan disse kjemikaliene vil påvirke økosystemet.

Costner brukte penger fra filmen The Bodyguard til å etablere et selskap i 1993 som skulle utvikle maskiner som kunne samle opp oljesøl på en mer effektiv måte enn eksisterende lenser.

Costner jobbet sammen med flere teknikere for å utvikle nytt utstyr, og etter hvert inngikk han et samarbeid med Houghtaling. De to jobbet videre sammen om å lage større maskiner. Til slutt utviklet de en stor «støvsuger» kalt V20.

Costners selskap Ocean Therapy Solutions (OTS) har allerede startet arbeidet å klargjøre 30 «støvsugere» som skal suge opp oljen.

USA presser BP
Millioner av fat med olje er lekket ut i Mexicogolfen etter at oljeriggen Deepwater Horizon havarerte i forrige måned. Oljen har allerede nådd kysten av delstaten Louisiana, og både Florida og Cuba står i fare for å bli rammet av oljen.

USAs innenriksminister har i helgen uttrykt misnøye over BPs innsats i oljeoppryddingen, og sier oljeselskapet står i fare for å miste ansvaret for opprydding.

- Hvis vi finner ut at de ikke gjør det de skal gjøre, så vil de bli dyttet til siden umiddelbart, sier innenriksminister Ken Salazar, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.