NA24.no

Bør du binde den rekordlave renten?


Norges Bank valgte torsdag å holde styringsrenten på rekordlave 0,75 prosent.
Norges Bank valgte torsdag å holde styringsrenten på rekordlave 0,75 prosent. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Du kan få fastrente til under 2 prosent. Men er det lurt? Les hva ekspertene mener.

rentemøtet tidligere i dag valgte Norges Bank å holde styringsrenten på rekordlave 0,75 prosent.

Enkelte banker tilbyr for tiden fastrente for tre år på under 2 prosent, mens det er mulig å binde renten i ti år til under 3 prosent.

Vi har tatt en prat med en knippe sjeføkonomer og forbrukereksperter for å høre deres renteanbefalinger. Flere påpeker at det blir stadig bedre argumenter for å binde boliglånet.

Diskuter Norges Banks rentebeslutning på Nettavisens nye aksje- og investeringsforum Xtrainvestor.

Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi
- Det er normalt ikke hensiktsmessig å binde renten i et fallende marked. Renten ble ikke senket i dag, men jeg tror at den skal ytterligere ned i 2016, sier Krohn-Pettersen.

Han mener imidlertid at det finnes flere gode grunner til å binde renten. Men da som en forsikring og for å få en forutsigbar avtale, ikke som spekulasjon.

- Hvis jeg skulle ha bundet renten i dag, ville jeg ha gått for lang bindingstid, minst fem år – og helst ti. Tiårsrenten har kommet på et lavt nivå historisk sett.

- Grunnet uroen i arbeidsmarkedet er nok unge lånetakere og folk som er usikker på inntektssituasjonen, de gruppene som kan ha best nytte av å gå over til fastrente, fortsetter Krohn-Pettersen.

Reid Krohn-Pettersen, Norsk Familiøkonomi.

Ifølge sjeføkonomen kan en kombinasjon av flytende og fast rente være en god løsning for mange.

- Jeg vil da anbefale at man har avdragsfrihet på fastrentedelen, mens man bruker den flytende til å regulere størrelsen på avdragene; har man har litt ekstra å rutte med en periode, kan man innbetale mer.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea
- Da fastrenten er på historisk lave nivåer, er det mye som taler for at de med stram økonomi og behov forutsigbarhet med fordel kan vurdere å binde renten.

- At Norge er inne i en ny og usikker fase i norsk økonomi, preget av blant annet høyere arbeidsledighet, gjør fastrentealternativene mer attraktivt for flere. Det er imidlertid viktig å ha i bakhode at historisk sett har man ikke spart penger på å binde renten. Man kan gjerne se på det som en forsikring som man betaler litt ekstra for, og i dag er denne forsikringen svært lav, påpeker Reitan.

I likhet med Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi trekker hun frem at rentenivået trolig blir enda lavere i 2016.

Elin Reitan, Nordea.

- Det er mye som tyder på at rentenivåene skal holde seg lave i Norge også i tiden fremover. Da Norges bank valgte å holde styringsrenten uendret i dag, ligger det an til flere rentekutt i 2016.

- En vurdering av om du skal binde renten eller ikke bør derfor først og fremst ses i sammenheng med robustheten av din egen økonomi. De med en stram økonomi og med behov for forutsigbarhet kan med fordel vurdere å binde renten nå. Mange unge befinner seg i en slik situasjon, avslutter Reitan.

Rune Pedersen, privatøkonomiekspert i Smarte Penger
- Det som taler for å binde renten, er den forutsigbarheten det gir. Samtidig som fastrenten er på et lavt nivå. Du kan nå binde renten til omtrent 2,5 prosent effektivt med binding på fem år, og litt over 3 prosent effektiv rente med bindingstid på ti år. Jo mindre du tåler en renteoppgang, dess større andel bør man da binde på boliglånet.

- Pragmatisk sett risikerer du ikke å gå glipp av så mye lavere rente med dagens rentenivå. Det gjør det mer fristende med fastrente, sier Pedersen.

Han understreker imidlertid at det er mest sannsynlig at det fortsatt lønner seg å ha flytende rente.

Rune Pedersen, Smarte Penger.

- Dette er ikke svart/hvitt. Det er ikke sikkert at det lønner seg, det er altså mest sannsynlig. Og sannsynligheten øker med antall bindingsår. Selve rentenivået har ikke betydning for denne sannsynligheten. For de som tåler kraftige renteøkninger, og det gjør de fleste, vil det med andre ord være mest sannsynlig at de tjener på flytende rente.

- En annen fordel med flytende rente er at renten er lav når man trenger det som mest, altså at renten er lavest når det er dårlige tider. Dessuten er flytende rente mest fleksibel ved at man kan endre nedbetalingstid som man ønsker, eller foreta ekstra innbetalinger.

- Hvilke banker vil du anbefale for lesere som vurderer å binde boliglånet?

Fakta: Renteendringer siden 2008

Klikk for å åpne faktaboksen
 

(Tidspunkter der styringsrenten er endret)

* September 2015: 0,75 prosent.

* Juni 2015: 1,0 prosent

* Desember 2014: 1,25 prosent

* Mars 2012: 1,5 prosent

* Desember 2011: 1,75 prosent

* Mai 2011: 2,25 prosent

* Mai 2010: 2,00 prosent

* Desember 2009: 1,75 prosent

* Oktober 2009: 1,50 prosent

* Juni 2009: 1,25 prosent

* Mai 2009: 1,50 prosent

* Mars 2009: 2,00 prosent

* Februar 2009: 2,50 prosent

* Desember 2008: 3,00 prosent

* Oktober 2008: 4,75 prosent

* Juni 2008: 5,75 prosent

* April 2008: 5,50 prosent

(Kilde: NTB/Norges Bank)

- Slik det ser ut nå, er Akademikeravtalen best, og vil nok etter all sannsynlighet være blant de best fremover. Ellers har Danske Bank vært gjennomgående bra over lang tid (ligger 0,1 prosentpoeng over Akademiker-avtalen).

- Storebrand er akkurat nå best sammen med Akademiker-avtalen, men de har ikke lang historikk for å ligge blant de beste. Ellers har Nordea og DNB som oftest vært blant de bedre. KLP er også akkurat nå billigere, men de har variert fordi de tradisjonelt har justert fastrentene mye sjeldnere enn de andre, avslutter Pedersen.

Diskuter Norges Banks rentebeslutning på Nettavisens nye aksje- og investeringsforum Xtrainvestor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere