*Nettavisen* Økonomi.

Bra oppgang på sommerslapp børs

Oslo Børs klatret på ukens aller første handelsdag.

07.07.08 16:32

Meldinger om oppkjøp og fabrikksalg preget handelen på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen la på seg 0,98 prosent til 447,23 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

De amerikanske børsene holdt stengt siden torsdag formiddag grunnet feiring av den amerikanske uavhengighetsdagen 4. juli. De amerikanske investorene våknet opp idag til lavere oljepris og styrket dollar. Dette gjorde at de toneangivende indeksen åpnet opp mandag og Oslo Børs klarte å bevare den pene oppgangen utover dagen. Det er også et positivt børsklima ute i Europa der de fleste indeksene stiger.

Oljeprisen har falt utover dagen, men holder seg fortsatt skyhøyt. Et fat nordsjøolje for levering i august koster 142,21 dollar ved børsens stengetid mandag. dette er et fall på 2,21 dollar på nyheter om at Iran er villig til å inngå samtaler med vesten om sin atomkraftverkaktivitet.

Selger rigg for 12,7 milliarder
Før børsen åpnet dørene mandag kom meldingen de fleste har ventet på, nemlig at det er fremsatt et bud på Awilco Offshore. China Oilfield Services (COSL) tilbyr 85 kroner per aksje for riggselskapet. Dette verdsetter selskapet til 12,7 milliarder kroner, noe som er en premie på 18,7 prosent basert på sluttkurs på fredag.

Styret i Awilco Offshore har besluttet å anbefale aksjonærene å godta budet.

LES MER:Sluker rigger for 12,7 milliarder

Aksjen spratt opp og ble dagens vinnere med en oppgang på 14,80 prosent til 82,20 kroner.

Fabrikksalg
I forrige uke svirret det rykter om at Norske Skog var i forhandlinger om salg av en avispapirfabrikk i Tsjekkia. I dag annonserte selskapet at de selger den tidligere avispapirfabrikken Norske Skog Steti i Tsjekkia til det tsjekkiske selskapet Mondi Steti. Mondi kjøper fabrikken til om lag bokført verdi på anleggsmidlene.

LES MER:Selger fabrikk

Markedet sendte aksjen opp over tre prosent, men falt tilbake utover dagen og endte med en oppgang på 0,93 prosent til 21,80 kroner.

Hjeltnes slutter
Arne Hjeltnes melder også om at han velger å gå av som kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest. Hjeltnes slutter i det Fredriksen-kontrollerte oppdrettsselskapet til fordel for å begynne som administrerende direktør i det skandinaviske kommunikasjonsbyrået Creuna.

LES MER:Hjeltnes forlater Fredriksen

Aksjen falt 2,26 prosent til 3,90 kroner.

Overreaksjon
På fredag kom EMGS med resultatvarsel og aksjen ble sendt ned over 20 prosent. Det kan se ut til at markedet overreagerte og aksjen steg i dag 3,44 prosent til 29,20 kroner.

Ellers steg også børsens tungvektere i dag. StatoilHydro steg 0,05 prosent til 182,10 kroner, Yara steg 2,29 prosent til 402 kroner, mens solcelleselskapet Rec la på seg 5,95 prosent til 133,50 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.