*Nettavisen* Økonomi.

Brå slutt på oppgangen

Foto: (Scanpix)

Etter ni plussdager ble det en brå nedtur på USA-børsene.

11.04.07 22:41

De viktige aksjeindeksene falt alle med rundt 0,7 prosent onsdag.

Blant faktorene som tynget var referatet fra mars-møtet i den amerikanske sentralbanken. Dette ble offentliggjort i dag, og viste at deltagerne var enstemmige i sin inflasjonsbekymring.

Ellers er det fokus på kvartalstall, som nå begynner å trille inn for alvor. Aluminiumsgiganten Alcoa startet ballet da de presenterte sitt resultat for første kvartal tirsdag kveld.

Selskapet leverte på linje med forventningene og viser til en resultatvekst på 9 prosent. Alcoa er første selskap ut av de som er notert på Dow Jones og blir sett på som en viktig indikator for den kommende resultatsesongen. Alcoa-aksjen steg en halv prosent onsdag.

Selv om selskapet klarte å innfri forventningene, er ikke analytikerne like optimistiske for renten av resultatsesongen. Onsdag er det klart for flere selskaper som skal presentere sitt resultat for Wall Street. Detaljhandleren Red Bath & Beyond og bioteknologiselskapet Genentech legger frem sine kvartals etter at handelen er stengt. Det gjør også produsenten av Blackberry, Research in Motion.

Investorene har allerede tatt høyde for at den veksten som selskapene på Wall Street har opplevd de siste årene ikke vil fortsette.

Ifølge analysebyrået Thomson Financial venter at selskapene som ligger inn under den brede indeksen S&P 500 vil vise til en resultatvekst på kun 3,3 prosent. Riktignok pleier selskapene jevnt over å slå forventningene noe, men det ser ut til at dette kvartalet kan bli den første gang resultatveksten faller under 10 prosent på over 14 kvartal.

Chevron venter at resultat for kvartalet vil bli påvirket av en gevinst på 700 millioner dollar som stammer fra salget av produksjonseiendeler i Nederland. Dette kan likevel bli noe motvirket av lavere raffinerikapasitet. I løpet av de to første månedene falt produksjonen av flytende væske og naturgass.

Shell har samtidig blitt enige om å betale 353 millioner dollar til europeiske investorer i forbindelse med et søksmål etter feilmeldte reserver i 2004.

DaimlerChrysler skal starte forhandlingene med potensielle budgivere og kjøpere av den problemfylte Chrysler-divisjonen. Den tidligere storeieren og en av de største eierne i General Motors, Kirk Kerkorians selskap Tracinda skal ikke være blant de inviterte.

Citigroup fikk også mye oppmerksomhet på Wall Street. Storbanken har presentert sitt omfattende spareprogram. I forkant spekulerte New York Times at hele 26.000 sto i fare for å miste jobben. Fasiten viser at 17.000 stillinger ryker i tiltakene der hele 4,5 milliarder dollar skal spare de neste årene.

Dette utgjør rundt 5 prosent av den globale arbeidsstokken på 337.000 hel- og deltidsansatte. Citigroup tar avsetninger på 1,38 milliarder dollar før skatt i første kvartal. Samtidig skal det avsettes 200 millioner dollar før skatt i de resterende tre kvartalene av 2007. Aksjen falt 1 prosent.

Oljeprisen steg først markant etter at ukentlige lagertall viste et kraftig trekk på amerikanske bensinlagre. Etter hvert skled prisen noe ned igjen, men endte likevel noe opp i forhold til tirsdag. Et fat nordsjøolje for mai-levering koster 67,80 dollar onsdag kveld, mot 67,35 tirsdag kveld.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,71% til 12.484,38

Nasdaq -0,74% til 2.459,31

S&P 500 -0,66% til 1.438,87

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.