Braathens-ansatte vant i Høyesterett

325 tidligere Braathens-ansatte jubler etter at de har vunnet rettssaken mot arbeidsgiveren i Høyesterett.

31.01.06 12:24

Tidligere har de Braathens-ansatte tapt både i lagmannsretten og tingretten. De ansatte krevde at de skulle få med seg sin ansiennitet og opparbeide rettigheter da Braathens ble kjøpt av SAS. Det var ikke SAS-ledelsen enig i, og saken endte i retten.

Etter dommen fra Høyesterett vil de tidligere Braathens-ansatte få godskrevet både ansiennitet og stillingsbrøker fra årene i Braathens.

- Vi har arbeidet hardt, helt siden oppkjøpet i 2002, for å sikre medlemmene våre de rettighetene vi mener de har krav på. Derfor er jeg svært glad for at Høyesterett nå har gitt de tidligere Braathens-ansatte medhold, sier leder Lisbeth Eliasson i Parat i en pressemelding.

Konsekvenser for langt flere
Høyesteretts avgjørelse betyr at de 325 tidligere Braathensansatte får med seg både opparbeidet ansiennitet og stillingsbrøker inn i det SAS-eide selskapet SAS Ground Services (SGS), som om de hele tiden skulle ha vært fast ansatt.

- SAS vurderte først oppkjøpet som en virksomhetsoverdragelse, men endret senere strategi. Det førte til forskjellsbehandling av de SAS- og Braathensansatte. Våre medlemmer i Braathens ble nektet å opprettholde ansiennitet og stillingsbrøker, sier Eliasson.

Hun mener dommen sikrer at arbeidsgiver verken kan organisere seg bort fra eller frigjøre seg fra lovbestemte forpliktelser.

- Det er betryggende, sier Elisasson.

Parats leder er overbevist om at Høyesteretts avgjørelse vil få konsekvenser for langt flere arbeidstakere enn kun de tidligere Braathens-ansatte.

Millionkrav
SAS kan nå vente seg et krav på mange millioner kroner fra de tidligere Braathens-ansatte.

- Spørsmålet om erstatning har vært satt på pause mens saken har pågått, men nå skal vi forhandle om erstatningen, sier advokat Kjetil Edvardsen i Parat til TV 2 Nettavisen.

Han representerer de tidligere ansatte, og sier han ikke var i tvil om at de til slutt ville vinne.

- Det er helt riktig. Jeg kan ikke se at det kunne bli et annet resultat, sier Edvardsen.

Nå skal han lede arbeidet med å få erstatning fra SAS. Blant de 325 tidligere ansatte er det noen som mistet jobben i 2002. Disse har ifølge Edvardsen krav på lønn i tre år. Han tror det skal gå greit å få erstatningen utbetalt.

- Vi regner med at SAS legger seg flate og utbetaler erstatningen som våre klienter har krav på. Det forventer jeg at kommer til å gå ganske greit, sier Edvardsen.

Lover ikke erstatning
Administrerende direktør Ola H. Strand i SAS Ground Services sier det ikke er aktuelt å utbetale noen erstatning automatisk.

- Det er for tidlig for meg å spekulere i det. Først må vi ble enige om en ny ansiennitetsliste , sier Strand til TV 2 Nettavisen.

Han reagerer på dommen med blandede følelser.

- Dette er selvfølgelig veldig hyggelig for de som går fra deltid til heltidsstilling, men det er en tilsvarende trist dag for de som går ned fra en heltidsstilling til deltidsstilling, sier Strand.

- Hvorfor gjør de det?

- Det er konsekvensene av at noen får høyere ansiennitet. Da blir noe skjøvet ned, forklarer Strand.

- Annen lovtolkning
Han sier at han er overrasket over deler av dommen fra Høyesterett.

- Vi fikk jo medhold i tingretten og lagmannsretten. Nå ser jeg at Høyesterett har en annen lovtolkning, og jeg synes det er overraskende at de har lagt til grunn noe annet enn det som lå til grunn på overføringstidspunktet, sier Strand.

I dommen er det tatt med at utstyret for avisning av fly ble overført fra Braathens til SAS-konsortiet. Dette har tidligere ikke blitt tillagt vekt under behandlingen i lagmannsrett og tingretten. Ifølge Strand ble utstyret for avisningen ikke overført til SAS Ground Services før et år etter at de ansatte ble overført.

- Vi overtok rundt 10 prosent av materialet og 25 prosent av de ansatte. Høyesterett mener at dette er en vesentlig overføring, og har dermed senket terskelen fra det tingretten og lagmannsretten mener. Det er nytt i norsk rettspraksis ut fra det vi har kunnet lese fra tidligere dommer, sier Strand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.