NA24.no

Bråbrems fra Toyota

(Klikk.no/motor)
For første gang siden 1938 går de mot et driftsunderskudd.

Den japanske bilprodusenten Toyota Motor har for alvor blitt rammet av finanskrisen.

NA24 - din næringslivsavis

Salget i det nordamerikanske og europeiske markedet har stupt og en styrket yen har ikke bedret situasjonen. Toyota venter at de for første gang på 71 år kommer til å legge frem et negativt driftsresultat.

Regnskapsåret avsluttes 30. mars og nå venter de et tap på 150 milliarder japanske yen eller 1,7 milliarder dollar når året skal oppsummeres.

Tidligere har de anslått at de vil få et driftsoverskudd på 600 milliarder yen, men sviktende salg og styrket lokal valuta har medført at de har forlatt det tidligere synet. Nettoresultatet er ventet å bli på 50 milliarder yen, en svekkelse på hele 91 prosent, skriver Bloomberg News.

Dette er andre gang at Toyota reduserer sine forventninger for inneværende år, og Honda gjorde tilsvarende øvelse tidligere i måneden.

I november stupte salget av biler fra Toyota med 34 prosent i USA, og selskapet opplevde et tilsvarende fall i Europa.

Nå har den japanske produsenten varslet tiltak for å begrense skaden av sviktende salg. Blant annet skal produksjonen og enkelte ansatte reduseres. Det er særlig i USA og Canada at Toyotas produksjon skal kuttes. Tidligere denne måneden åpnet selskapet sin syvende fabrikk i Nord-Amerika.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere