NA24.no

Bråbremser etter dollardump

Sist oppdatert:
Oppturen på Oslo Børs ble radert vekk etter krumspring.

Festen på Oslo Børs ble brått avsluttet etter at oljeprisen passerte 95 dollar fatet. Selv om oljeprisen aldri har vært høyere, hindrer ikke det Oslo Børs fra å falle markant.

NA24 - din næringslivsavis

Usikkerhet rundt dollaren videre fremtid sendte børsene i Europa rett ned. Så ble også tilfellet i Oslo.

Brå vending
Ved lunsjtider har Oslo Børs klart å innhente deler av børsfallet og stiger 0,07 prosent til 514,08 poeng. Det hele startet langt bedre. Onsdag morgen hadde hovedindeksen retning mot nye rekorder, men dollaruroen bremset oppgangen og førte til et solid fall. En liten periode var børsen nede i 510,03 poeng, et fall tilsvarende 0,72 prosent sammenlignet med sluttnivået tirsdag.

Kinas har nå klart signalisert at de ønsker å redusere andelen dollar i valutareservene og vil heller kjøpe valutaer som gjør det langt bedre. Fallet i dollarkursen har rammet reserven av utenlandske valutaer. Det folkerike landet sitter med utenlandske valutareserver for 1.430 milliarder dollar og nå ønsker de å diversifisere sine valutareserver.

Signalene fikk dollarkursen til å ta et nytt dykk og har ikke vært lavere målt mot den norske kronen på over 30 år. På det laveste kostet en dollar 5,2713 kroner onsdag formiddag.

Oljen over 95
Nedstengt produksjon i Nordsjøen etter faren for kraftig uvær sender sammen med den dalende dollarkursen kontraktsprisen på Nordsjøolje til over 95 dollar fatet. Det er ny rekord. Referanseoljen WTI har samtidig passert 98 dollar fatet. Oljemarkedet er også svært avventende til oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Tvil om hvor godt rustet USA står til å møte vinteretterspørselen etter oljerelaterte produkter skaper spekulasjoner om et bredt fall i lagernivåene.

Styrket i oljeprisen sender likevel Norges største selskapet opp. StatoilHydro er et rent spill på oljeprisen og stiger 0,72 prosent til 182,40 kroner.

REC ble fra start sendt over 302 kroner, men aksjekursen har roet seg noe ned. REC er ved lunsjtider opp 0,86 prosent til 293,50 kroner. Hele solsektoren har hatt en fantastisk opptur, og er også påvirket av den påvirket av den høye oljeprisen. Orkla faller 0,71 prosent til 98,30 kroner.

Fare for konkurs
Konkursspøkelset er vekket til live i Norske Skog. Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans sår tvil rundt Norske Skogs eksistens. I dagens Aftenposten sier Haagensen at selskapet ikke er noen attraktiv fusjonspartner, men hvis de ikke finner en partner de kan slå seg sammen med er faren for konkurs tyngende.

Norske Skog-aksjen faller 6,20 prosent til 43,90 kroner og blir påvirket av den sterke kronen. Svak dollar er negativt for selskapet.

Oljeselskapet Revus stiger 5,28 prosent til 94,75 kroner og topper vinnerlisten. Sevan Marine følger etter med en oppgang på 3,91 prosent til 73 kroner. Scana Industrier stiger 3,64 prosent til 17,10 kroner.

Rett ned i Europa
Børsene i Europa blir også slått ut av nervøse tilstander i valutamarkedet. Svak dollar kan slå ut på etterspørselen etter europeiske varer og produkter, til fordel for amerikanske.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,55 prosent, mens FTSE 100 i London blir sendt ned 0,80 prosent. Franskmennene må se at CAC 40 i Paris faller 0,56 prosent.

Verre går det i Sverige der børsen i Stockholm faller 1,20 prosent, mens danskene må tåle et fall på 0,20 prosent ved børsen i København.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere