NA24.no

Bråket om krisepakken

Skulle staten satset 350 mrd. uten å utveksle ideer med bankene?

(NA24-KOMMENTAR): De siste dagene er det kommet frem at det var omfattende kontakt mellom myndighetene og bankene i forkant av at regjeringens krisepakke for finansnæringen, og i særlig grad med DnB Nor. Det er også kommet frem at DnB NOR i dagene før krisepakken ble lagt frem solgte statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner.

Det var lønnsomt, for kursen på statsobligasjoner falt da pakken var presentert.

Kredittilsynet skal granske saken, og det er bra, for den har mange ugreie sider, ikke minst at sjefen for DnB Nor er Ap-mann og god venn av statsministeren, samt at regjeringen er på banen som både dommer og spiller, som største aksjonær i DnB NOR.

En rekke spørsmål må besvares: Hvilken konfidensiell informasjon ble gitt til bankene og til hvilke banker? Vurderte man om dette var å betrakte som innsideinformasjon i juridisk forstand? Ble DnB Nor gitt særbehandling?

Hvor mye tjente DnB Nor på sine salg? Uten at det påvirker det prinsipielle, er det ikke sikkert gevinsten er så enorm. Det kommer for eksempel an på hvor lange obligasjoner som ble solgt. Kursen på treårige statsobligasjoner er for eksempel høyere nå enn i dagene før pakken ble kjent. Anslag varierer fra 25 til 70 millioner. Vi snakker i så fall om rundt 1 prosent av bankens overskudd i første halvår.

Hvor uvanlig var denne transaksjonen for DnB Nor? Hvilken informasjon ga Rune Bjerke internt og til hvem? Hvem i banken tok avgjørelsen om salgene av statsobligasjoner?

Det er mye her som bør avklares.

Er taushet gull?
Når det er sagt, ser det ut som en del journalister og kommentatorer legger til grunn at det pr. definisjon er en skandale hvis myndighetene har gitt konfidensiell informasjon til bankene. Det virker jo slik når man skriver at Norges Bank «innrømmer lekkasjer».

Jeg synes det blir noe virkelighetsfjernt å hisse seg opp over at bankene, regjeringen og Norges Bank har hatt fortrolige møter og samtaler.

Det må være lov å minne om at dette skjedde midt i den mest dramatiske finanskrisen i moderne tid, en krise som utviklet og forverret seg fra dag til dag og time til time. Verden over vaklet storbanker på randen av konkurs. Situasjonen var etter alt å dømme i ferd med å bli alvorlig også i norsk bankvesen.

Er det noen som ønsker at myndighetene skulle legge på bordet en krisepakke på inntil 350 milliarder av skattebetalernes kroner uten konfidensielle samtaler for å finne ut hvor problemene ligger? Uten å lufte ulike løsninger? Det er nærmest umulig å føre slike samtaler uten å vise en del kort på begge sider.

Det ville virkelig vært en fiasko hvis myndighetene bommet med tiltakspakken fordi man feiltolket situasjonen og i ettertid måtte forklare offentligheten at banker kollapset fordi man ikke turte snakke åpent sammen av frykt for å gi innsideinformasjon.

Fokuser på DnB Nor
Ja, det er viktig å få avklart hva som har skjedd her, men fokus bør primært være på DnB Nor. Enkelt sagt: Hvis jeg har møte med deg, og gir deg innsideinformasjon, for eksempel at jeg har tenkt å hjelpe selskapet ditt med en krisepakke, er det du som utfører ulovlig innsidehandel hvis du snur deg rundt og handler basert på informasjonen.

Det er i DnB Nor eventuell innsidehandel har foregått, og selv det er på ingen måte klart ennå.

Krisen krevde dialog
Så kan man selvsagt ta en prinsipiell diskusjon om samrøre og statlig eierskap. Men det er en tid og et sted for alt.

Det kan uansett ikke være feil at regjeringen og sentralbanken kommuniserer fortrolig med bankene når landet risikerer en katastrofal bankkrise.

Så hellige kan vi ikke bli. Og så hellig er neppe noe annet land heller.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Shoppingpause kan ramme hele verden
Naiv kritikk av bankene
Blått lys for McCain
Rentekutt?
Så kom krisen til Norge

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere