NA24.no

Brannfakkel fra Frp

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Alle arbeidsinnvandrere skal få hver sin personlige konto, sier Per Sandberg.

Fremskrittspartiet har satt ned en gruppe som har sett på arbeidsinnvandringen i Norge.

Partiet foreslår nå at alle arbeidsinnvandrere skal få sin egen folketrygdkonto.

- Arbeidsinnvandrere betaler 7,8 prosent til folketrygdfondet. Når man har et behov for økonomisk støtte vil man bli trukket fra denne kontoen, sier sier Per Sandberg, nestleder for Frp til Nettavisen NA24.

Ved hjelp av kvalitetssikrede tall fra Statistisk sentralbyrå og Finansavisen har partiet sett at politikken ikke har fungert slik den skulle.

- Hvis vi viderefører de siste fem års integrerings - og innvandringspolitikk kan 40-50 milliarder gå tapt, sier Sandberg.

Les: - Kom til Norge og slipp å jobbe resten av livet

- Må reforhandle
Basert på tallene har denne arbeidsgruppen laget et forslag til en løsning på arbeidsinnvandringen.

- EØS-avtalen har en rekke hull. Jeg er sikker på at når vi skrev under avtalen i 1994 så var det ingen som hadde trodd at resten av EU skulle få tilgang til folketrygden vår. Nå taper vi mot EU i sak etter sak, sier Sandberg.

Nå vil han endre på dagens ordning.

- Vi må reforhandle punktene som gjør at arbeidsinnvandring til Norge blir bærekraftig. Derfor lanserer vi en modell med egen folketrygd, sier Sandberg.

For å kunne bli medlem av folketrygden, må en være norsk statsborger. Sosialhjelp etter sosialtjenesteloven er den eneste ytelsen utenlandske statsborgere kan oppnå, mener Frp.

Dersom vedkommende oppnår norsk statsborgerskap, går vedkommende over i den normale ordningen og innbetalt folketrygdavgift overføres folketrygden, mener Frp.

Blir vedkommende ufør eller sykemeldt vil det trekkes fra denne folketrygdkontoen som blir opprettet når de kommer til Norge.

Dekker ikke den allerede innbetalte folketrygdavgiften de nødvendige kostnadene, må vedkommende forlate Norge.

- Når disse arbeidstakerne må reise permanent ut av Norge kan man vurdere om man skal betale ut det resterende, men det er ikke nødvendig, sier Sandberg.

Les: - Norsk innvandrings- politikk er for snill

Betalt ved utreise
Den opparbeidede ordningen blir betalt ut som personlig ytelse når han eller hun forlater Norge.

Dersom vedkommende oppnår norsk statsborgerskap, går vedkommende over i den normale ordningen og innbetalt folketrygdavgift overføres folketrygden.

- Vi ser at denne ordningen ikke er mulig å gjennomføre nå, men den må forhandles, mener Sandberg.

Han forteller at ordningen skal minimere kriminaliteten som skjer rundt folketrygden i dag.

- Ordningen vil være bra for sosial dumping og svart arbeid. En slik modell ville ha forebygget dette sterkt, sier Sandberg.

De som kan ta i bruk en slik ordning er arbeidsinnvandrere innenfor EØS.

Arbeidsgruppen har også sett på asylinstituttet som de mener har utviklet seg i en negativ retning.

- Det ligger utrolig mye organisert kriminalitet bak asyl i dag. Slik som menneskehandel, prostitusjon, smugling og lignende. Det er slik asyl brukes i dag. Vi ønsker derfor endring i asylinstituttet. Man bør gå tilbake til det asyl opprinnelig var laget for, sier Sandberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere