Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Brannfakkel fra Jens Stoltenbergs læremester

Jens Stoltenbergs læremester, professor Steinar Strøm, mener at man bør innføre eiendomsskatt i hele Norge: - Da kan man for eksempel sette ned skatt på inntekt, noe som vil få fart på økonomien i landet.
Jens Stoltenbergs læremester, professor Steinar Strøm, mener at man bør innføre eiendomsskatt i hele Norge: - Da kan man for eksempel sette ned skatt på inntekt, noe som vil få fart på økonomien i landet. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Innfør eiendomsskatt i hele Norge.

Solli Plass (Nettavisen): Mandag la regjeringen, med finansminister Siv Jensen i spissen, frem en ny boligpakke, som i utgangspunktet skal stille strengere krav til utlån til boliger.

- Den pakken kunne regjeringen spart seg. Den får liten praktisk betydning, sier professor Steinar Strøm til Nettavisen.

LES HER: Nå blir det vanskeligere å få boliglån

Strøm er ingen hvem som helst. Han er en nestor blant norske sosialøkonomer, og har vært formell, og uformell, rådgiver til Finansdepartementet. Han var også Jens Stoltenbergs læremester på Blindern, hvor han var professor i over 30 år.

I flere år var han en av Jens Stoltenbergs sparringspartnere på makroøkonomiske spørsmål.

Drevet av rentesubsidier
I dag jobber han som professor ved universitetet i Torino, som forsker på Frischsenteret og partner i Vista Analyse i Oslo.

- Det regjeringen burde gjort var å ta bort rentefradraget. Norge er drevet av rentesubsidier på eiendom, sier Strøm.

- Sekundært kunne de beholde rentefradraget, men heller øke gevinsten på å bo i egen bolig, fortsetter professoren.

(Saken fortsetter under bildet)

- Den pakken kunne regjeringen spart seg. Den får liten praktisk betydning, sier professor Steinar Strøm om boligpakken som finansminister Siv Jensen la frem mandag.

Siden lånerenten på bolig kan trekkes fra på skatten i Norge, i tillegg til at det er begrenset med eiendomsskatt, så subsidierer staten kraftig det å bo i egen bolig.

- Vi er forgjeldet
I Oslo går Arbeiderpartiet til valg på at de vil innføre en eiendomsskatt, mens Høyre sier nei.

- Man bør helt klart innføre en eiendomsskatt i Oslo. Problemet i Norge er at vi bruker mye ressurser på bolig, næringseiendom og kontorbygg, mens vi bruker mindre av tilgjengelig sparing og investeringer på realkapital til bedrifter, sier Strøm.

Fakta: Siv Jensens boligpakke

Klikk for å åpne faktaboksen

I regjeringens nye boligpakke har Finansdepartementet fastsatt forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig.

Forskriften som trer i kraft 1. juli 2015, innebærer at nedbetalingslån med pant i bolig skal ikke overstige 85 prosent av boligens verdi, mens rammekreditter ikke skal overstige 70 prosent av boligens verdi, opplyser Finansdepartementet.

Samtidig skal bankene blant annet beregne kundens evne til å betjene boliglånet ut fra inntekt og alle relevante utgifter, og ta høyde for en renteøkning på 5 prosentpoeng.

- Norge har en miks av investeringer som ikke er den mest produktive og som er drevet frem av rentesubsidier på eiendom, fortsetter han.

- Faktum er at vi privatpersoner er veldig forgjeldet i dette landet, og det er ikke bra. Vi bruker alt for mye ressurser på eiendom og passiv kapital.

- Hvor høy skal den være?

- Jeg har en liten leilighet i Italia på 50 kvadratmeter. Der betaler jeg ikke eiendomsskatt, fordi den er for liten til å bli rammet. Men jeg betaler rundt 10.000 kroner per år i skatt likevel til italienske myndigheter, fordi jeg har bolig i Norge - fordi de ser på det som sekundærbolig, sier Strøm.

- Sekundærboliger skattes hardere i Italia. Det kunne man gjort her også.

- Bunnfradraget bør ligge på rundt fire millioner, og så kan den ligge på noen promiller over det av markedsverdien på eiendommen.

Ved å innføre en eiendomsskatt, kan det offentlige gjøre to ting, uten at det endrer bunnlinjen. Enten kan de øke sine utgifter, som igjen vil føre til mer aktivitet i samfunnet, eller de kan sette ned andre skatter, som også vil føre til mer aktivitet.

- Da kan man for eksempel sette ned skatt på inntekt, noe som vil få fart på økonomien i landet, sier Strøm.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!