*Nettavisen* Økonomi.

Brannfakkel fra svindleren

Svindleren sier banken var klar over det han gjorde.

14.02.08 16:23

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Jérôme Kerviel er under etterforskning for å stå bak skandalen som har påført banken Société Générale et tap på nærmere 40 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Banken har tidligere sagt at han tok uautoriserte posisjoner i europeiske futures-markeder i mer enn ett år og satt med posisjoner for 50 milliarder euro. De mener også at han misbrukte andre personers adgangskoder til datamaskiner, forfalsket dokumenter og benyttet seg av andre metoder for å skjule sine spor.

NA24-TV: Skjebnemøte i banken

- Tilfreds bank
Men ifølge Le Monde sa den 31-årige megleren under et politiavhør at banken var fornøyd med innsatsen hans – så lenge han tjente penger, skriver Bloomberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Så lenge vi vant og det ikke var for synlig gikk det seg til, ingen sa noe som helst. Jeg er overbevist om at mine ledere overså midlene som ble tatt i bruk og de aktuelle beløpene, skal Kerviel ha sagt i avhøret.

Kerviel skal ha forklart i avhør at det ikke var noen sammenhengende kontroll i banken, at teknikkene han benyttet seg av for å skjule sine spor ikke var sofistikerte i det hele tatt, at han genererte mer penger på en dag enn det som er mulig for en megler og at banken tidlig burde ha forstått at noe var på ferde.

- Det enkle faktum at jeg ikke tok ut ferie i 2007 burde ha alarmert mine overordnede. Det er en av de første reglene ved en internkontroll. En megler som ikke tar ferie er en megler som ikke ønsker å vise bøkene sine til noen andre, sa Kerviel i avhøret, ifølge Bloomberg.

Tirsdag hevdet banken imidlertid at de ikke ante noe om Kerviels elleville spekulasjoner.

- Kerviel hadde ingen rett til å gamble 50 milliarder euro. En bank er ikke et kasino, sa bankens advokat Jean Veil i et intervju med BFM television.

Ledelsen kan få fyken
Nyheten skaper enda mer utrygg grunn under føttene til bankkonsernets styreformann Daniel Bouton og sjefen for investeringsenheten Jean-Pierre Mustier. Tidligere har det blitt meldt at et styremøte onsdag skal avgjøre deres skjebne.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, har også signalisert et ønske om endringer i toppen av Frankrikes nest største bank.

Varslet i november
Omdømmet til bankkonsernet fIkk enda en smell mandag etter at franske etterforskere hevdet at den tyske derivatbørsen Eurex allerede i fjor slo alarm om handler utført av 31-årige Jérôme Kerviel.

Financial Times skal være kjent med at tyske tilsynsmyndigheter mandag sendte bekreftelse på Eurex-alarmen til tilsvarende franske instans.

Solgte seg ut
Société Générale hevder at en rutinesjekk de hadde den 18. januar avslørte deler av gamblingen, og at det innledet et tre dager langt nedsalg av hans posisjoner.

Banken sier at de ikke forstyrret markedet ved å selge unna alle posisjonene som Kerviel bygde opp i en fei. Banken brukte tre dager på å kvitte seg med alle kontraktene på Eurostoxx, DAX og FTSE-indeksene, men sier at de gjorde dette på en kontrollert måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag