Brasil-nedtur for Norsk Hydro

Norsk Hydro og administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg leverte et dårligere resultat i andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor.

Norsk Hydro og administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg leverte et dårligere resultat i andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor. Foto: (NTB scanpix)

Problemer i Brasil tynger giganten.

24.07.18 09:14

Norsk Hydro, industrigiganten som Norges største arbeidsgiver, er i hardt vær i Brasil, bokstavelig talt.

Hydros aluminaanlegg Alunorte har nemlig blitt anklaget av brasilianske myndigheter for å være kilden til forurensing av drikkevannet i delstaten Pará i forbindelse med et voldsomt regnskyll.

Som følge av beskyldningene har Alunorte, aluminiumsverket Albras og bauksittgruva Paragominas produsert med kun 50 prosents kapasitet de siste månedene.

Halvert

Andre kvartal er det første hvor man ser de fulle effektene av krisen i Brasil.

Tallene for andre kvartal, som ble lagt frem tirsdag, viste at virksomhetsområdet Bauksitt og Alumina, der brasilianske Alunorte og Paragominas, inngår, fikk et driftsresultat på 364 millioner kroner. Det er en nedgang fra 741 millioner for et kvartal siden. Med andre ord er virksomhetens resultat halvert.

Les også: Hydro permitterer 80 ansatte i Brasil

Dialog

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro sier at selskapet fortsetter dialogen med brasilianske myndigheter, med mål om å gjenoppta normal drift ved Alunorte så snart som mulig.

- Prosessen for å finne en løsning er krevende og har tatt mer tid enn ventet. Vi har gjennomført tiltak som vi mener er tilstrekkelige for å fortsette en trygg og god drift av Alunorte, men det er fortsatt usikkert når vi kan gjenoppta produksjonen, sier Brandtzæg.

Til tross for nedgangen stiger Hydro på børsen og er opp 2,6 prosent etter et kvarters handel. Det skyldes trolig at analytikerne fryktet av tallene skulle være enda dårligere.

Totalt endte resultatet til Hydro, som er Norges største arbeidsgiver med hele 35.000 ansatte, med på 2.545 millioner kroner før skatt, mot 1.987 millioner kroner i fjor. Omsetningen økte også kraftig, fra 24,6 milliarder kroner til 41,3 milliarder i år.

Det underliggende driftsresultatet ble likevel dårligere. Det endte i andre kvartal på 2.713 millioner kroner, mens det i andre kvartal i fjor ble på 2.930 millioner.

Les også: Varmt vær ga kollaps for XXL

Uendret forventning

– Vi ser et større underskudd i det globale markedet for primæraluminium i 2018, basert på lavere produksjonsvekst enn forventet. Vi opprettholder vår forventning om en vekst i global etterspørsel etter primæraluminium på 4–5 prosent i 2018. Usikkerheten i markedet fortsetter, som følge av innføringen av toll i USA, USAs sanksjoner mot Rusal og situasjonen i Brasil, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Les også: Hydro må forklare seg etter nye påstander om utslipp

Samtidig har de økte kostnadene i andre kvartal for det meste blitt utlignet av høyere priser på aluminium og alumina, skriver Hydro i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.