Brasils president suspenderes

ALVORLIGE ANKLAGER: Brasils president Dilma Rousseff anklages for å ha pyntet på tallene i statsbudsjettet for å skjule regnskapshull i et valgår, men avviser påstandene.

ALVORLIGE ANKLAGER: Brasils president Dilma Rousseff anklages for å ha pyntet på tallene i statsbudsjettet for å skjule regnskapshull i et valgår, men avviser påstandene. Foto: Ueslei Marcelino (Reuters)

Visepresident Michel Temer overtar nå makten midlertidig i Brasil, mens riksrettssaken behandles.

12.05.16 12:09

BRASILIA (NTB-AFP-AP): Et flertall av senatorene i nasjonalforsamlingens overhus har gått inn for å stille Brasils president Dilma Rousseff for riksrett, og hun er nå midlertidig suspendert fra sitt verv.

55 av senatorene stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff, mens 22 stemte imot.

Rousseffs visepresident Michel Temer overtar nå makten midlertidig, mens riksrettssaken behandles.

Suspensjonen av Rousseff gjelder i inntil 180 dager.

Brasils president Dilma Rousseff skal ved 15-tiden torsdag komme med en kunngjøring, etter at Senatet nå har besluttet å stille henne for riksrett.

En riksrettssak kan bli slutten på 13 års venstreorientert styre i Sør-Amerikas største land.

Mens riksrettsavstemningen sneglet seg av gårde i overhuset i Brasil, benyttet president Dilma Rousseff anledningen til å tømme sine kontorer, ifølge avisa O Estado de S. Paulo.

Avisa skriver at Rousseff har pakket ned alle sine personlige eiendeler i sitt kontor i Planalto-palasset og sendt dem til presidentboligen. Ansatte ved kontoret sier at makuleringsmaskiner og dokumentskannere gikk «nonstop» onsdag.

Les også: Brasils president avlyste forsvarstale

Rousseff anklages for å ha pyntet på tallene i statsbudsjettet for å skjule regnskapshull i et valgår, men avviser påstandene og betegner prosessen mot henne som et kuppforsøk fra motstandere på høyresiden.

PROTESTER: Det oppsto små, men intense sammenstøt mellom politi og Rousseffs tilhengere. Her protesterer en gruppe kvinner mot at presidenten stilles for riksrett. Foto: Roosevelt Cassio (Reuters)

Konfetti og bibler

Senatsleder Renan Calheiros ga sine kolleger en skjennepreken og ba dem kutte ut skravlingen fordi han ikke klarte å følge med på innleggene som ble holdt. Han minnet senatorene om at det lå en tung historisk vekt på den brasilianske forfatningen og understreket at verdens øynene var på dem.

Han oppfordret også til unngå den samme mangelen på anstendighet som oppsto da underhuset skulle stemme over riksrett i forrige måned. 17. april svingte representantene med bibler, avfyrte konfettikanoner og dedikerte sine stemmer til alt fra ufødte barnebarn til staten Israel og en strekning av en motorvei.

Fakta

Riksrettssaken mot Dilma Rousseff

Pepperspray og karneval

Presidenten holdt seg unna offentligheten onsdag. Brasilianske medier meldte at hun blir offisielt varslet om resultatet av avstemningen klokka 10 på formiddagen torsdag, og at hun da vil komme med en uttalelse. Temer vil danne ny regjering samme dag, sa en talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Flere tusen tilhengere og motstandere av riksrett samlet seg utenfor senatet, atskilt av en vegg som deler plassen i to.

Det oppsto små, men intense sammenstøt mellom politiet og Rousseffs tilhengere. Politiet brukte pepperspray mot demonstrantene som kastet kinaputter mot dem. Flere ble dårlige av spray-skyen og måtte hjelpes bort.

På den andre siden av veggen hersket det ren karnevalsstemning. Riksrettstilhengerne drakk øl og hadde pyntet seg i de gule og grønne fargene til det brasilianske flagget. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.