Bratt børsfall i New York

Foto: (Scanpix)

Frykten slipper ikke taket på Wall Street.

23.02.09 16:45

Fredag ble Dow Jones-indeksen sendt til det laveste nivået på over seks år av frykt for at amerikanske myndigheter kan bli tvunget til å nasjonalisere flere av de store bankkonsernene.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag åpnet de amerikanske børsene i positivt terreng, men etter en drøy time med handel er det nedtur som gjelder. S&P 500 daler 0,86 prosent til 763,45 poeng. Nasdaq-indeksen senkes 1,49 prosent til 1.419,79 poeng. Den kjente Dow Jones-indeksen faller 0,52 prosent til 7.327,68 poeng.

Finansløft på Wall Street
Finansaksjene løftes kraftig etter at amerikanske myndigheter før børsåpning uttalte at de står klare til å stille opp for bankene med mer kapital dersom det blir nødvendig.

- Den amerikanske regjeringen vil sikre at banker har den kapital og likviditet som er nødvendig for å gjenopprette økonomisk vekst, heter det i en felles uttalelse fra Federal Reserve, SEC og FDIC.

Spekulasjoner
Markedet finleser det som kommer av nyheter om finanssektoren, ettersom stadig flere spekulerer på om det overhodet er verdi igjen i aksjene til flere av de største bankene, eller om resultatet til slutt blir nasjonalisering.

Ifølge Wall Street er finanskjempen Citigroup i samtaler med myndighetene om en kraftig økning av statens aksjeandel i banken, i en form for delvis nasjonalisering.

HTML EMBED

Ifølge avisen har Citigroup foreslått myndighetene at de kan gjøre om en stor porsjon av sine 45 millioner preferanseaksjer til ordinære aksjer i en transaksjon som ikke skal koste skattebetalerne mer penger. Eierposten for myndighetene komme til å øke fra 7,8 prosent til opptil 40 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs understreket imidlertid senest fredag at administrasjonen har sterk tro på at «et privateide banksystem er riktig vei å gå».

Citigroup-aksjen, som også er notert i Europa, stiger 13 prosent på børsen i Frankfurt mandag, mens Bank of America og JP Morgan & Chase stiger mer enn 3 prosent i førhandelen.

Bilfokus
Den videre skjebnen til bilkjempen General Motors er også i fokus. Aksjen stiger i førhandelen etter nyhetsrapporter om at bilkonsernet kan komme til å bli innvilget et nytt lån fra amerikanske myndigheter for å unngå konkurs

- Nyheten er positiv i den forstand at vi ikke vil se en konkurs eller en enda verre katastrofe. Tiltakene fra myndighetene vil forhindre at verden går under, sier poretføljeforvalter Rudolf Buxtorf ved RBS Coutts Bank i Zurich til nyhetsbyrået Bloomberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.