NA24.no

Brått børsfall i New York

Sist oppdatert:
Uroen sitter dypt hos investorene på Wall Street.

Det grove underskuddet til General Motors ryster Wall Street. Sammen med en rekordsvak dollar og tidenes høyeste oljepris svekker det aksjene i den amerikanske finansgaten.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones faller over 120 poeng rett fra start. Den kjente industriindeksen er ned 0,87 prosent til 13.540,87 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sent ned 0,85 prosent til 1.507,34 poeng. Teknologitunge Nasdaq faller 0,75 prosent til 2.804,01 poeng.

Biltrøbbel
USAs bilstolthet General Motors la frem et underskudd på ufattelige 39 milliarder dollar i tredje kvartal. Nedskrivninger og avsetninger i forbindelse med utsatt skatt slår hardt ut for bilgiganten. Tidligere skattefordel i USA, Canada og Tyskland har gått tapt.

Underskuddet ble fordelt på hver aksje i selskapet på 68,85 dollar per aksje. Tirsdag var sluttkursen til General Motors-aksjen på 36,16 dollar. I samme periode i fjor endte resultatet med et tap på 147 millioner dollar eller rundt 26 cents per aksje. Det er et langt større underskudd enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Thomson Financial var underskuddet ventet å bli på 22 cents per aksje.

Oljen til ny topp
I råvaremarkedet har den svake dollaren sendt prisene rett opp. Oljeprisen stiger til ny rekord og blir notert til over 98 dollar ved råvarebørsen i New York. Råoljekontrakter blir handlet i dollar og svekkelsen gjør at betalingsviljen øker siden den relative prisen ikke blir så mye høyere.

Nedstengt produksjon i Nordsjøen bidrar også til oppgangen. Markedet er ellers spente på oljelagerrapporten som blir frigitt klokken 16.30 norsk tid. Forventningene tilsier at nivået på oljelagrene fortsetter å synke.

Kinas har nå klart signalisert at de ønsker å redusere andelen dollar i valutareservene og vil heller kjøpe valutaer som gjør det langt bedre. Fallet i dollarkusen har rammet reserven av utenlandske valutaer. Det folkerike landet sitter med utenlandske valutareserver for 1.430 milliarder dollar og nå ønsker de å diversifisere sine valutareserver.

Signalene fikk dollarkursen til å ta et nytt dykk og har ikke vært lavere målt mot den norske kronen på over 30 år. På det laveste kostet en dollar 5,2713 kroner onsdag formiddag.

Sterk produktivitet
Produktiviteten økte i USA med 4,9 prosent i tredje kvartal. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Veksten er den raskeste siden tredje kvartal 2003.

Samtidig falt kostnaden per arbeidsinnsats med 0,2 prosent i samme periode.

Økonomene hadde ventet at produktiviteten ville øke med 3,4 prosent, viser tall fra Dow Jones Newswire. Arbeidskostnadene var ventet å øke med 0,8 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere