NA24.no

Bratt fall på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Dårlig start for børsene i New York.

En strøm av dårlig nytt kan føre til at investorene nå er interessert i å sikre gevinster etter et skikkelig rally de siste ukene.

Detaljhandelen i USA viser at amerikanerne fortsatt er forsiktige med pengebruken i butikkene. Det kan sørge for at en bedring i økonomien kan ta lengre tid.

Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 2,05 prosent til 889,69 poeng, og ligger nå under 900-poenggrensen. Dow Jones-indeksen senkes 1,92 prosent til 8.306,55 poeng. Nasdaq Composite faller 1,57 prosent til 1.689 poeng.

Forbrukerne i USA blir trukket frem som en viktig brikke for å snu den negative utviklingen i økonomien. Derfor følges utviklingen i forbruksmønstre og ikke minst pengebruken til amerikanerne nøye. Av den økonomiske aktiviteten står forbrukerne for 70 prosent.

Detaljhandelen i USA falt overraskende med 0,4 prosent i april. Hvis bilomsetningene holdes utenom statistikken falt detaljomsetningen med 0,5 prosent. Dette er andre måned på rad der detaljomsetningen skuffer og antyder at amerikanerne er blitt langt mer forsiktige med pengebruken når de besøker butikkene. Økonomene hadde på forhånd forventet at detaljhandelen ville stige med 0,1 prosent og 0,3 prosent hvis bilomsetningen holdes utenom.

Les mer: Skuffende detaljhandel i USA

Importprisene stiger derimot mer enn forventet. Et hopp i oljeprisen er med på å dra prisene på importerte varer opp. I april steg importprisene med 1,6 prosent, men ville falt med 0,6 prosent hvis petroleumsprisene blir holdt utenom.

Les mer: Oljeprisen drar opp importprisene

Onsdag ble det klart at EU har gitt brikkeprodusenten Intel en bot på 1,45 milliarder dollar for brudd på konkurransebestemmelsene. Intel har sagt at de vil anke beslutningen.

For syvende måned på rad ble lagrene kuttet. Det er den lengste perioden med sammenhengende fall siden 2002 til 2001.

Lagernivåene falt med 1 prosent i mars. Det viser tal fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene forventet at lagernivåene ville falle med 0,8 prosent, viser estimater fra Bloomberg News. Tallene viser at lagrene ble redusert med 1,4 prosent i februar, og det er en revidering fra 1,3 prosent som opprinnelig ble meldt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere