*Nettavisen* Økonomi.

Bratt fall på Wall Street

Foto: Fotograf:Henny Ray Abrams (AP)

Aksjemarkedet i New York blir sendt rett ned.

21.01.10 16:36

Børsene i USA stuper etter en oppmuntrende start.

Industriindeksen faller 1,32 prosent til 10.463,49 poeng, mens den brede indeksen S&P 500 faller 1,20 prosent til 1.124,37 poeng. Nasdaq Composite-indeksen snur også ned og faller 0,90 prosent til 2.270,60 poeng.

Dr. Doom Nouriel Roubini har igjen negative profetier om hvordan markedene vil utvikle seg. Han mener at prisene har steget for mye og at det vil gi stor fallhøyde når dårlig nytt begynner å komme.

- Realøkonomien er gradvis i bedring, mens siden mars har prisene gått gjennom taket. Hvis jeg har rett, innen andre halvdel av året, kommer det til å bli en oppbremsing i veksten i USA, Europa og Japan. Det kan være starten på markedskorreksjoner på grunn av makroøkonomiske nyheter kommer til å overraske på nedsiden, sier Roubini ifølge Bloomberg.

Resultatsesongen er i gang med full sving. Det er særlig bankene som presenterer hvordan det gikk i fjerde kvartal i det siste avsluttede regnskapsåret.

Stort sett har ikke bankene klart å innfri forventningene, og forsiktige utsikter har ikke skapt noen glede.

Banker til
Goldman Sachs er blant bankene som har gjort det best gjennom finanskrisen. Eksponeringen mot råtne lån har ikke preget porteføljene til banken, og i tillegg har de generert store inntekter på den tradisjonelle investeringsbankvirksomheten.

I fjerde kvartal fikk selskapet et resultat på 4,95 milliarder dollar. Det tilsvarer 8,20 dollar per aksje og er en sterk forbedring fra et underskudd året på 4,97 dollar per aksje. Analytikerne ventet ifølge estimater fra Thomson Reuters et resultat på 5,20 dollar per aksje.

Selskapet innfridde også forventningene til omsetningen, og konsernsjef Lloyd C. Blankfein i Goldman Sachs uttrykker at de til tross for økonomisk motvind ser tegn til vekst.

Dette synet skiller seg godt fra konkurrentene og er et oppløftende signal i forhold til hva som har kommet tidligere denne uken.

Kutter bonusene
Goldman Sachs legger begrensninger på bonusutbetalingene. Totalt har det blitt gitt et inntrykk om at banken vil betale ut kompensasjon på 20,2 milliarder dollar for 2009, men etter stort press har de pålagt seg selv og ikke sette av penger til kompenasjonspoolen i fjerde kvartal. Dermed ender kompensasjonen på 16,2 milliarder dollar.

I tillegg vil de benytte anledningene til å donere deler av poolen til veldedighet.

I kjølvannet av finanskrisen der myndighetene måtte redde en rekke banker og gi livhjelp til et dødt finanssystem har det bygget seg opp en aggresjon mot høye lønninger, bonuser og andre ytelser til aktørene i finansbransjen. President Barack Obama skal ifølge Wall Street Journal presentere planer om å regulere bankene. I planene inngår det å sette grenser for hvor store bankene kan bli og ikke minst hvor stor risiko de får lov til å ta.

Teknolog leder an
Internettauksjonsselskapet eBay presterte langt bedre enn hva markedet hadde forventet i fjerde kvartal. Selskapet presentert sine tall onsdag kveld etter at handelen på Wall Street var over, og fikk i fjerde kvartal et resultat på 1,02 dollar per aksje. Justert for engangsposter havnet resultatet på 0,44 dollar per aksje og toppet forventningene på 0,40 dollar per aksje.

eBay har også gitt en guiding som overgår forventningene til analytikerne for første kvartal.

Sterkt salg av harddisker har dratt opp resultatet til SeaGate Technoloy.

Etter at børsene i USA stenger torsdag vil Google legge frem sitt resultat etter fjerde kvartal. Det er knyttet forventninger rundt hva selskapet vil presentere og

Flere i trygdekøer
Det har kommet tall som viser at det var en større vekst i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i forhold til hva som har vært antatt. I forrige uke økte antallet med 36.000 og dermed var det 482.000 amerikanere som møtte opp ved søknadskontorene.

Les mer: Overraskende ledighetstall

Økonomene hadde forventet at det ville være en nedgang til 440.000.

Samtidig økte det glidende snittet for de fire siste ukenes med 7.000 til 448.250. Dette tar vekk utslagene for enkeltukers svingninger.

De ledende indikatorene steg langt mer enn hva økonomene ventet på forhånd. Indeksen som blir gitt ut av Conference Board vokste med 1,1 prosent i desember, og slo markedets forventninger på 0,7 prosent. I tillegg ser økonomene at bedringen blir mer synlig.

Les mer: Sterkt fra USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag