NA24.no

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Bratt ned på børsen

Sist oppdatert:
Rekord i går, nedtur i dag.

Pilene pekte klart nedover på torsdag, etter at Oslo Børs onsdag nådde årsbeste. Torsdag endte Hovedindeksen ned 1,21 prosent til 366,53 poeng.

De aller fleste tungvekterne falt. Av d store var Petroleum Geo-Services svakeste for andre dag på rad etter det markedet oppfattet som skuffende guiding på selskapets kapitalmarkedsdag. Torsdag endte aksjen ned 4,2 prosent til 64,65 kroner. Yara falt også markant, og endte ned 3,2 prosent til 256 kroner.

Statoil endte ned 1,6 prosent til 142,70 kroner. Ingen av de store selskapene steg mer enn 1 prosent. REC steg 0,9 prosent til 41,50 kroner etter positive utsikter fra konkurrenten First Solar.

Les mer: Solselskapet løftet på guiding

Internasjonalt fall etter rentemelding
Signalene fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har gitt et fall på børsene i Asia og Europa. Onsdag kveld kom rentebeslutningen fra Fed og rentenivået ble beholdt uendret som forventet. Sentralbanksjef Ben Bernanke uttaler at rentenivået vil bli holdt rekordlavt i lang tid fremover, men han påminner aktørene om at en større andel avmidlene som er blitt pøst inn i markedene for å bedre likviditeten forfaller i februar.

Fed er klar på at den økonomiske bedringen i USA nå er blitt synlige på flere områder. Blant annet tror de at arbeidsmarkedet er over det verste fallet og i tillegg så har forbruket tatt seg opp. Dette taler for at renten kan bli hevet i løpet av neste år. De fleste økonomene har satse på at renten vil bli satt i løpet av andre halvår neste år, men uttalesene fra Bernanke har fått markedet til å tro på at et rentehopp kan komme noe tidligere.

I Asia ble det en klar nedgang. Les mer: Børser ned etter Bernanketale

Dollaren har styrket seg som følge av rentemøtet i USA og det gir en motsatt effekt i råvaremarkedet. For oljeprisen betyr det en nedgang. Nå fokuserer markedet på februarkontrakten for nordsjøolje, og disse kontraktene omsettes for 73,77 dollar per fat.

Tungt aksjesalg
Citigroup har gjort en stor emisjon for å reise penger til å betale tilbake statsstøtte. Emisjonen ble gjort til 3,15 dollar pr. aksje, noe som var lavere enn mange hadde trodd. Aksjen har så langt torsdag falt 6 prosent til 3,23 dollar.

Olje ned
Onsdag ettermiddag kom den ukentlige oljelagerrapporten som viste et større fall i råoljelagrene enn forventet. Samtidig var veksten i bensinlagrene lavere enn hva markedet så for seg på forhånd. Destillatlagrene viser også et større trekk. Markedet reagerte onsdag positivt på utviklingen i oljelagrene.

Les mer: Større fall i oljelagrene

Men torsdag faller oljeprisen tilbake. Den amerikanske referanseoljen WTI er ned 1,11 dollar til 71,55 dollar.

Opp etter avtale
Blom steg 14 prosent til 12,50 kroner etter at selskapet har klart å sikre seg et partnerskap med Infoterra verdt mellom 15 og 25 millioner euro.

Les mer: Partnerskap til millioner

Ned etter emisjon
Reservoir Exploration Technology har gjennomført en rettet emisjon og har satt tegningskursen på 1 kroner. Det medfører at aksjekursen stupte 28 nprosent til 1,07 kroner, og aksjen var klar børstaper.

Samlet fikk selskapet inn 79,7 millioner kroner gjennom emisjonen, og disse skal benyttes til å styrke den finansielle posisjonen til selskapet. Det skal også gjennomføre en reparasjonsemisjon på 50 millioner kroner.

Børsvinner var Transeuro Energy, som steg 44 prosent til 49 øre, uten at det kom spesielle selskapsnyheter. Ifølge Hegnar Online har Orion Securities gått ut med en kjøpsanbefaling med kursmål på 1 krone.

Kjøp i DNO
DNO-aksjen lå lenge i minus, men skvatt opp da det ble kjent at arabiske RAK Petroleum har kjøpt seg over 10 prosent. RAK gjorde det klart i forbindelse med flaggingen av fem prosents andelen, at de var interessert i å kjøpe ytterligere aksjer i DNO, blant annet DNO's beholdning av egne aksjer. Tilnærmingen ble avvist av styret i DNO, som viste til at de gjennom salget av aksjer i Det norske oljeselskap ASA ikke har behov likvider. Til slutt endte DNO-aksjen opp 0,2 prosent til 4,93 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere