*Nettavisen* Økonomi.

Bratt nedtur for børsen

Investorene på Oslo Børs rystes av nok en skrekkelig børsdag.

10.01.08 12:57

Utviklingen på Oslo Børs preges av elendig utvikling. Så langt i år er hovedindeksen ned 7,80 prosent og bare torsdag faller den samme indeksen 2,61 prosent til 452,45 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene og analytikerne krangler nå om når resesjonen i den amerikanske økonomien inntreffer, ikke om den kommer. Noen mener at resesjonen allerede er her, men andre mener den kommer. Uansett har aksjemarkedet i likhet med store deler av det resterende finansmarkedet i langt større grad enn tidligere startet prosessen med å prise inn at nedturen er svært nær.

Ut av hiet
Goldman Sachs sendte onsdag ut en notat til der de klart slår fast at den økonomiske nedgangen i USA allerede har startet. De tror videre at ledigheten kommer til å øke til 6,5 prosent i løpet av 2009. En resesjon fører nesten alltid med seg økende ledighet og dermed antyder meglerhuset at resesjonen kan vare over en lengre periode enn de to kvartalene som er minstedefinisjonen.

Bulkaksjene har de siste to dagene fått skikkelig juling. Ratene er på vei ned på forventninger om svakere økonomisk utvikling i verden, og det kan ramme de asiatiske markedene hardt. I tillegg viser annenhåndsverdien på tørrbulkskipene en dalende tendens.

- Fallende perioderater og lav slutningsaktivitet koblet med uroligheter på makronivå slår negativt ut. Samtidig er dette vinneraksjene fra 2007, så det er også en del gevinstsikring, sier en shippinganalytiker til NA24 iMarkedet.

Jinhui Shipping peker seg ut som den svakeste aksjen på Oslo Børs torsdag. Med en nedgang på 11,74 prosent til 47 kroner er tørrbulkrederiet den svakeste. Det går ikke stort bedre for Golden Ocean Group som er ned 8,28 prosent til 26,60 kroner.

- Selg REC
Solenergiselskapet REC får også skikkelig julling. Aksjen faller 8,72 prosent til 214,50 kroner. Meglerhuset Morgan Stanley er delvis positiv til selskapet, men mener at aksjen er høyt nok priset.

I en fersk analyse peker meglerhuset på at aksjen prises til 58 ganger forventet resultat i 2008 og 29 ganger forventet resultat i 2009. Kursen må falle til under 200 kroner hvis det skal vurderes å kjøpe aksjen. Morgan Stanley har også lavere forventninger enn konsensus, som de mener ikke har tatt høyde for utsiktene for svakere marginer som følge av økende kostnader.

StatoilHydro slipper heller ikke unna. Aksjen er ned 2,40 prosent til 158,30 kroner, og holdningen blant analytikerne er at det ikke er bra nok det oljegiganten presenterte onsdag. De avholdt en kapitalmarkedsdag i London for å fortelle litt om fremtidsplanene. Her var det forhåpninger om at de kunne gjenopprette den tapte tilliten i markedet, men anført av Helge Lund kom de ikke helt i havn.

Flere sliter
Oljeprisen er dessuten på vei under 94 dollar fatet og det slår også uheldig ut for en rekke av de norske selskapene på Oslo Børs. Kronen styrker seg etter økende prispress i desember, og det gjør situasjonen ekstra ugunstig for de dollar sensitive selskapene.

Kunstgjødselselskapet Yara klarer ikke fortsette den fantastiske utviklingen den siste tiden og faller 5,06 prosent til 272 kroner. Orkla er ned 5,20 prosent til 89,40 kroner. Norsk Hydro klarer seg bedre etter at konkurrenten Alcoa leverte bedre enn forventet i fjerde kvartal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.