NA24.no

Foto: Richard Drew (AP)

Bratt nedtur på Wall Street

Tross oppgang mot slutten ble det en helrød børsdag.

USA-børsene falt markant torsdag, men sluttresultatet ble ikke fullt så ille som det så ut midt på dagen. S&P 500-indeksen falt 1,3 prosent til 1.095 poeng. På det verste var indeksen ned rundt 2 prosent.

Teknologisektoren var spesielt tung, blant annet fordi Bank of America kom med en nedgradering av chip-sektoren. Intel, bransjens tungvekter, falt 4 prosent.

Råvareselskaper falt også markant, for eksempel aluminiumsprodusenten Alcoa, som også endte ned 4 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere denne uken satte de tre nøkkelindeksene i New York nye toppnoteringer for året. Blant annet har Dow Jones-indeksen steget til det høyeste nivået på mer enn 13 måneder, og nå begynner flere å bli skeptiske.

- For å være helt ærlig så skulle den ikke har vært der opp hvor den var. Dow-en har gått opp for raskt. Jeg bare synes at den trenger å komme litt ned en liten stund, sier Dave Babbs hos MF Global Spreads til CNN Money.

Tegn til bedringer
Det amerikanske arbeidsdepartementet har lagt frem sin ukentlige rapport som viser at antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd økte med 3.000 til 505.000. Dette var helt i tråd med økonomenes forventninger. Snittet de fire siste ukene har falt videre til det laveste nivået på ett år, mens det var noen flere langtidssøkende enn hva markedet hadde regnet med.

Les mer: 505.000 ba om dagpenger

De ledende indikatorene stiger for syvende måned på rad. I oktober steg den sammensatte indeksen med 0,3 prosent, og havnet dermed litt under forventningene til økonomene som forventet en oppgang på 0,4 prosent.

- Dataene indikerer at den økonomiske bedringen endelig er i gang. Vi kan vente treg vekst gjennom første halvdel av 2010. Takten på veksten, vil likevel være kritisk avhengig av hvor mye etterspørselen tar seg opp, og hvor snart, sier økonom Ken Goldstein i The Conference Board.

Les mer: Stadige tegn til bedring

Resultater
På selskapsfronten er det også ting som skjer. JP Morgan Chase vil nå bla opp 1,67 milliarder dollar for de resterende eierandelene i det britiske meglerhuset Cazenove. Den amerikanske banken er fra før største eier i selskapet.

USAs største varehuskjede Sears Holdings fikk et underskudd i tredje kvartal på 127 millioner dollar, eller 1,09 dollar per aksje. Det er en forbedring fra et underskudd på 146 millioner dollar, eller 1,16 dollar per aksje i samme fjorårsperiode. Ifølge en analytikergjennomgang foretatt av Bloomberg News var det ventet et resultat på minus 1,09 dollar per aksje. Omsetningen endte på 10,2 milliarder dollar, en nedgang fra 10,7 milliarder dollar i tredje kvartal 2008. Selskapet har redusert antall butikker i USA med 56.

Selskapets Kmart-enhet leverte en omsetningsøkning på 0,4 prosent målt i samme antall butikker som for ett år siden. Mens det totale salget falt med 2,3 prosent. Sears opererer 3.900 butikker og varehus i USA og Canada. Sears-aksjen falt 4 prosent.

Oljefall
Den amerikanske referanseoljen WTI falt 2,12 dollar til 77,46 dollar fatet. I London endte Brent-olje ned 1,83 dollar til 77,64.

Dette bidrog nok til at energisektoren var svak på børsen. Delindeksen for oljeselskapet falt 1,9 prosent, delindeksen for oljeservice hele 3,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones ¨0,90% til 10.332,44

Nasdaq -1,66% til 2.156,82

S&P 500 -1,34% til 1.094,90

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere