Bred børsoppgang i Europa

For andre dag på rad stiger børsene.

04.02.09 13:38

Resultatsesongen har tiltatt i styrke og det prever flere av selskapene på Oslo Børs. Oljeprisen peker opp og gir støtte til aksjeoppgangen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er like etter klokken halv 12.30 opp 0,69 prosent til 223,78 poeng.

Opptur i Europa
Etter en særdeles begivenhetsrik dag i går endte Oslo Børs kraftig opp. Også USA-børsene startet svakt, men endte med at alle de viktigste indeksene steg markant, etter at det kom uventet drahjelp fra det hardt prøvede boligmarkedet.

I Europa er det også en generell god børsdag. Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt stiger 0,8 prosent, og blir akkurat slått av FTSE 100 i London som stiger 0,9 prosent. I Paris går aksjemarkedet bedre og CAC 40-indeksen stiger 1,3 prosent.

I Norden er det også godt utvikling på børsene. Best går det i Stockholm som løftes 1,6 prosent, mens Helsingfors følger etter med en oppgang på 1,4 prosent. I København stiger børsen 1,1 prosent.

Marine Harvest overrasket
John Fredriksens sjømatkjempe Marine Harvest la frem sitt resultat i morges, og blir sendt opp 10,34 prosent til 1,60 kroner etter åpning.

Selskapet økte omsetningen og bedret driften, men må ta et solid valutatap. Selskapet overrasket analytikerne med et operasjonelt driftsresultat på 317 milllioner kroner i forrige kvartal, mot minus 341 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før. Analytikerne ventet 204 millioner kroner, ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans.

LES MER: Milliardtap for John Fredriksen

Resultat før skatt endte på minus 956 millioner kroner, mot minus 113 milllioner kroner i tilsvarende periode året før. Analytikerne ventet et resultat før skatt på 87 millioner kroner.

HTML EMBED

EDB knaller til
Også EDB Business Partner stiger kraftig etter åpning. Selskapet slår til med ny omsetningsrekord i fjerde kvartal 2008. Aldri tidligere har selskapet hatt en høyere omsetning.

I fjerde kvartal økte driftsinntektene til 2.145 millioner kroner fra 1.685 millioner kroner i tilsvarende periode året før. Driftsresultat før amortisering av immaterielle eiendeler (EBITA) steg i samme periode til 193 millioner kroner fra 173 millioner kroner i fjerde kvartal 2007.

LES MER: Null utbytte tross rekord

Analytikerne forventet at EDB skulle legge frem driftsinntekter på 2.079 millioner kroner og et driftsresultat før amortisering av immaterielle eiendeler på 173 millioner kroner, viser estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans.

Rateoppgang
Også et annet av John Fredriksens selskaper er i vinden onsdag. Bulkratene fortsetter å stige i dag i papirmarkedet.

Bulkratene fortsetter å stige i dag i papirmarkedet. Ratene for Capesize for andre kvartal handles til 29.250 dollar i papirmarkedet, mot 26.625 dollar fra sluttnotering i går. Ratene for Panamax for andre kvartal handles for 16.000 dollar, mens de ble handlet for 14.658 dollar på sluttnotering tirsdag.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean stiger 5,77 prosent til 5,87 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljehåp
Prisen på nordsjøolje er omstrent uendret fra gårsdagens sluttnotering på råvarebørsen i London. Mars-kontrakten omsettes for 44,10 dollar fatet, en oppgang på 0,05 prosent.

Prisen på den amerikanske lettoljen stiger for andre dag på rad, og koster nå 40,78 dollar fatet, opp 1,8 prosent. Ifølge Bloomberg News skyldes dette spekulasjoner om at redusert OPEC-produksjon i januar vil makte få ned de globale oljelagrene og øke prisene.

- Det ser ut som om OPEC har gjort betydelige kutt. De har fortsatt lang vei å gå, men det ser ut til at markedet er innstilt på å la OPEC komme tvilen til gode, sier direktør Nauman Barakat ved Macquarie Futures USA i New York til Bloomberg.

StatoilHydro faller 0,51 prosent til 117,90 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag