Breddfulle lagre ga oljestup

En kraftig vekst i amerikanske lagre av råolje sendte oljeprisen i nytt stup onsdag kveld.

15.02.06 21:37

(NA24): Onsdag så oljeprisen ut til å ha stabilisert seg etter to uker med fall, men så kom det tall som igjen viste en kraftig, og overraskende, vekst i amerikanske lagre. Dermed stupte prisen igjen.

- Markedet er fokusert på det faktum at markedet er vel forsynt – både med produkter og råojle – men Iran-situasjonen holder seg i bakgrunnen, sier Victor Shum hos energianalysefirmaet Purvin & Gertz i Singapore, til nyhetsbyrået Associated Press.

Et fat nordsjøolje for levering i april koster onsdag kveld 58 kroner, ned 2,5 prosent fra 59,50 tirsdag kveld. Dagens pris er den laveste siden slutten av desember. I begynnelsen av februar var prisen over 67 dollar. Siden da har prisen falt 14 prosent.

Det amerikanske energidepartementet meldte i sin ukentlige rapport i dag at lagrene av råolje økte med 4,9 millioner fat til 320,7 millioner fat den siste uken. En annen rapport, fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute, viste en økning på hele 8,1 millioner fat. På forhånd hadde markedet ventet en beskjeden økning på 1 million fat.

Lagrene av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, viste en liten økning, mens det var ventet nedgang. Bensinlagrene økte moderat, noe som også var ventet.

De kommersielle lagrene (ikke statlige) som omfattes av disse tallene, inneholder nå 12 prosent mer råolje enn snittet for denne tiden av året de siste fem årene, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.