NA24.no

Bremset av olje

Sist oppdatert:
Oslo Børs slet med fallende oljepris og endte flatt mandag.

Oslo Børs begynte mandagen med fall, men hentet seg inn, og endte praktisk talt uendret. Hovedindeksen falt 0,03 prosent til 362,77 poeng.

Ser vi på de tyngre aksjene på børsen, er det faktisk klar overvekt av positive tall for dagen. Når indeksen likevel ikke steg, skyldes det i stor grad at den definitivt tyngste av aksjene, Statoil, falt 0,8 prosent til 142,20 kroner. Det påvirkes nok av at oljeprisen har falt mandag.

I tillegg er meglerhuset til den tyske storbanken Deutsche Bank blitt mer skeptiske til Statoil. I en analyse har de nå valgt å innta en salgsanbefaling som de gir kundene. Det er usikkerhet knyttet til utviklingen innen gassmarkedet.

Les mer: Tyskerne jekker ned Statoil

En annen av de virkelig tunge aksjene ble også trukket ned etter en analytikernedjustering. Analytikerne i den sveitsiske storbanken UBS har nedgradert Yara, men hever samtidig kursmålet. Til tross for at de er positive til Yara og eksponeringen klarer ikke analytikerne å se noen betydelig oppside i aksjen. Det skriver Dow Jones Newswire. Kursmålet løftes til 260 kroner fra 240 kroner, mens anbefalingen senkes til nøytral fra kjøp. Yara-aksjen falt 2,1 prosent til 254,50 kroner.

I positiv regning trakk solcelleselskapet REC, som steg 3 prosent til 37,37 kroner. Det er langt, langt igjen til gamle kurshøyder, men dette er faktisk den høyeste sluttkursen siden slutten av oktober. Muligens er det noen som håper på positivt nytt fra klimakonferansen i København.

I tillegg kan det nevnes at Royal Caribbean la på seg 2,1 prosent til 147 kroner. Det er det høyeste nivået siden september i fjor. Aksjen er nesten firedoblet fra bunnen i vinter.

Vinnere og tapere
Børsvinner ble Badger Exploration, som steg 11 prosent til 21 kroner, mens taperlisten toppes av Aqua Bio Technology, som falt 15 prosent til 55 øre. Det kom ingen spesielle nyheter om noen av dem.

Høyt på vinnerlisten ligger også Reservoir Exploration Technology, som steg 9 prosent til 1,61 kroner etter en melding om at en ekstraordinær generalforsamling godkjenner restrukturering av gjeld.

Les mer: RXT ordnet gjelden

I oljemarkedet har styrkingen av den amerikanske dollaren fått en motsatt effekt på prisene. Ved råvareprisen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 77,30 dollar per fat. Det er under nivået da OsloI Børs stengte fredag.

Utvanning
Crew-aksjen falt 5,4 prosent til 87 øre etter at selskapet utsteder 2,03 milliarder aksjer. Konverteringen gjeld til Crew-aksjer fører til at de eksisterende aksjonærene blir kraftig utvannet. Etter utstedelsen vil det være 2,14 milliarder aksjer i Crew, mens gjelden blir redusert til 108 millioner dollar.

Les mer: Utsteder 2,03 mrd. nye aksjer

Olje ned
Oljeprisen har falt mandag. Den amerikanske referanseoljen WTI koster nå 74,37 dollar fatet, et fall på 1,10 dollar fra fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere