Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at hun er mest bekymret for de politiske konsekvensene av at Storbritannia forlater EU.

– Vi må jobbe med hvordan vi skal prioritere hvordan norske interesser er best tjent med EU fremover, og spørsmålet er hvordan vi politisk finner løsninger.

Hun konstaterer at det tar litt tid før utmelding er et faktum, og at Norges forhold til EU og Storbritannia foreløpig ikke er endret.

- Vil foreandre Europa

– Dette er en dag som vil forandre Europa. Det britiske folk har talt, og det må politikerne i Storbritannia og i EU ta innover seg, sier Støre til NTB.

– EU og Storbritannia må nå finne en løsning på forholdet seg imellom. EU vil neppe gå med på en avtale som kan gjøre det attraktivt for flere land å melde seg ut, sier han.

Eksperter har tidligere sagt til Nettavisen at Brexit kan bli slutten på EØS, at Storbritannia vil fremforhandle en helt egen avtale, og at det vil få konsekvenser for Norges avtale med EØS.

Les egen sak her: - Derfor har Norge god grunn til å frykte Brexit

- Positivt for Norge

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at Brexit er en gyllen mulighet for Norge til å fremforhandle en bedre avtale.

Les: - Brexit kan gi bedre EU-avtale for Norge

- I Norge bør vi avvente situasjonen, følge utviklingen nøye og ta godt vare på EØS-avtalen som har tjent oss godt i over 20 år, sier Støre.

Han mener EU-samarbeidet har fått et «grunnleggende varselsignal» om manglende tillit, noe han mener skyldes at fordelingsmekanismene fungerer for dårlig.