NA24.no

British Airways stuper

British Airways faller som en stein på børsen som følge av en ny transatlantisk avtale.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selskapet kritiserte i går en avtale som vil åpne opp luftfartsmarkedet mellom EU og USA. Dette markedet er priset til ni milliarder pund årlig, eller rundt 107 milliarder kroner. Aksjen faller som en stein på børsen.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi tror ikke at dette er en god avtale for verken Europa eller Storbritannia. Vi har møtt en blindvei fremfor en gangsti mot et sant åpent luftfartsområde, sier en talskvinne for British Airways, ifølge The Guardian.

Strategisk viktig
Rutene mellom Heathrow og USA er kritiske for Europas tredje største flyselskap, ettersom de generer over halvparten av selskapets inntekter.

- Heathrow er en lukrativ port, så det er sannsynlig at flyselskap vil lage nye Heathrow-USA tjenester. Økt konkurranse vil sannsynligvis putte press på utbyttet, sier Collins Stewart, London-basert aksjemegler, ifølge Bloomberg.

En interesseorganisasjon for piloter, ECA, med mer enn 34.800 europeiske piloter og flyingeniører som medlemmer, er bekymret med tanke på flysikkerheten som avtalen vil gi.

Tusenvis av arbeidsplasser
EU og USA skal ha inngått et utkast til en samarbeidsavtale som skal bli fremlagt 22. mars. Detaljene er ikke offentliggjort, men det spås at det vil åpne opp for atskillig flere ruter mellom USA og EU. Dersom den blir godkjent, ventes det at avtalen vil generere 26 millioner ekstra passasjerer og 80.000 nye stillinger de kommende fem årene.

Bekymringer om at flyselskap som British Airways og Virgin Atlantic vil måtte gi opp noen av sine fordeler på Heathrow senker flyselskapenes aksjekurs betraktelig, mener analytikere, ifølge BBC

British Airways er i øyeblikket ned over åtte prosent på børsen i London.

De større amerikanske flyselskapene er avhengige av internasjonale ruter, ettersom det er høyere avkastning på disse enn det er på innlandsrutene med skyhøy konkurranse. De amerikanske selskapene fylte 78,5 prosent av setene sine på internasjonale flygninger i fjor, som er det meste siden 2003 og nest høyest siden 1980, ifølge statistikk fra Air Transport Association.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere