Britisk avis: Norge avslørte russisk fly med atomvåpen

Russiske Tupolev Tu-95-bombefly avbildet over Kremlin i Moskva i forbindelse med en øvelse i mai i fjor, i forkant av markeringen av den russiske seieren over tyskerne under andre verdenskrig.

Russiske Tupolev Tu-95-bombefly avbildet over Kremlin i Moskva i forbindelse med en øvelse i mai i fjor, i forkant av markeringen av den russiske seieren over tyskerne under andre verdenskrig. Foto: Yuri Kadobnov

01.02.15 16:11

En norsk militær lyttepost var sentral da et russisk bombefly lastet med kjernefysiske våpen, ble identifisert, ifølge en britisk avis.

Det er Sunday Express som søndag kommer med opplysningene. To russiske bombefly var ute på øvelse forrige onsdag, hvor ett av flyene skal ha hatt atomvåpen om bord. Avisen siterer «kilder i det britiske forsvarsdepartementet».

Flyet, som fløy nær britisk luftrom, skal ha hatt et kjernefysisk antiubåtmissil med seg. Våpenet var ikke armert, og det russiske mannskapet måtte få direkte ordre fra president Vladimir Putin for å armere det.

Hendelsen har skapt furore i Storbritannia, hvor statsminister David Cameron og forsvarsminister Michael Fallon skal ha blitt opplyst om hendelsen. Fra britisk hold blir handlingene omtalt som en ny, bevisst provoserende handling fra russisk side.

Det var en norsk militær lyttepost som plukket opp kodeord fra mannskapet som avslørte at Russland var ute på øvelse, ifølge Daily Express. Brynjar Stordal, pressesjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, ønsker ikke å kommentere avisas opplysninger nærmere.

– Vi ønsker ikke å kommentere opplysningene som avisa hevder de har en kilde på, sier Stordal til NTB søndag ettermiddag.

På generelt grunnlag opplyser derimot Stordal at det norske forsvaret venter at Russland gjennomfører øvelsene med den kapasiteten de har.

– De aller fleste av deres militære plattformer, det være seg i lufta, på sjøen eller under sjøen, har en kapasitet med atomvåpen. Det ville vært overraskende om de ikke trente med den. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.