NA24.no

Britisk Norge-ekspert: - Øk handlingsregelen og bruk pengene i Norge

James Pomeroy ser for seg at oljepenger bør sluses inn i norsk økonomi.
James Pomeroy ser for seg at oljepenger bør sluses inn i norsk økonomi. Foto: Ole Eikeland
- Det er akkurat det Norge trenger, mener storbank.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Torsdag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige nyttårstale.

Her tok han for seg Norges oljepengebruk og ba finansminister Siv Jensen fryse pengebruken på dagens nivå.

Olsen vil også ha en ny retningslinje på hvor mye penger som skal brukes. I dag er den på fire prosent av oljefondet over tid.

Storbanken HSBC ser også for seg at det kan bli en ny handlingsregel, men da i form av økt pengebruk - slik at det kan investeres mer i Norge.

- Oljefondet bør investere noe av midlene i Norge?

- Ja, jeg synes det er en god ide. Ideen til oljefondet er jo å skape en buffer, mot oljeavhengigheten. Norge er det eneste landet som har klart det på en suksessfull måte. Nå har dere en enorm mengde penger. Det gir dere en unik mulighet til å rebalansere økonomien, sier James Pomeroy, i et eksklusivt intervju med Nettavisen..

Pomeroy er økonom i HSBC med ansvar for Norge og Sverige.

- Dere kan enten investere direkte fra oljefondet, eller øke handlingsregelen fra fire prosent til fem eller seks prosent. Det er akkurat det Norge trenger.

Svakere vekst
Siden årtusenskiftet har offentlig sektor gradvis blitt større.

- Bekymrer det deg?

- Det er bra nå, på kort sikt, men det gir en dårligere konkurransedyktig økonomi over tid. Det er en god ting når det er økonomisk krise, men det holder igjen veksten når tidene er gode. Ser vi økte offentlige utgifter som støtter opp om andre sektorer enn oljen, er imidlertid det positivt.

BNP for Fastlands-Norge steg med 0,5 prosent fra tredje til fjerde kvartal. Men samtidig ble veksten revidert ned med 0,2 prosentpoeng og 0,3 prosentpoeng i henholdsvis første og tredje kvartal.

For året som helhet var fastlandsveksten på 2,3 prosent, som var svakere enn ventet.

- I 2015 venter vi at den økonomiske veksten skal ligge på 1,9 prosent i Norge, 1,6 prosent i Sverige og for alle Euro-landene 1,2 prosent. UK havner på 2,6 prosent, sier Pomeroy.

Slår svenskene
Men selv om oljeprisen har fått seg en kraftig smell, og det har vært fokus på ringvirkningene i norsk økonomi har landet også dype lommer.

- Jeg er mer positiv til Norge, enn Sverige. Norge vil være en sterk økonomi i mange år, som følge av at dere har oljefondet, som dere kan tære på når det oppstår kriser.

- Når det gjelder Sverige, er jeg optimistisk når det kommer til forbruket. Lønnsveksten er på rundt to prosent og understøtter forbruket fremover. Det som imidlertid bekymrer meg med Sverige, er eksportindustrien, som fortsetter å underlevere.

Han sier at Sveriges eksportnæringer har stor konkurranse fra fremadvoksende økonomier.

- Det er maskinprodusert, ting du kan lage hvor som helst i verden. Serviceeksportører er ikke like lett å kopiere. Som for Norge, er Europa største eksportområde, og der gjør man det dårligere nå.

- En fare, er at skattene vil øke i Sverige, og da undergraver du den gruppen som holder den svenske økonomiene oppe. Det vil svekke den svenske økonomien.

- Så hvis du fikk et jobbtilbud om å flytte til Norge, så hadde du sagt ja?

- Det ser ut som et stabilt og godt land å bo i, så ja, sier han med et smil.

- Så heller Oslo enn Stockholm?

- He, he. Som en økonom mener jeg at den norske økonomien vil gjøre det bedre enn den svenske.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere