Ifølge Storbritannias nasjonale statistikkontor (ONS) bremset veksten i fjerde kvartal i fjor ned til 0,2 prosent, mot 0,6 prosent kvartalet før.

ONS kobler ikke den beskjedne veksten direkte til Storbritannias beslutning om å forlate EU, selv om det foreligger beviser for at usikkerheten knyttet til brexit har fått følger for den økonomiske aktiviteten, først og fremst investeringslysten.

Bedre enn forventet

– Brexit-usikkerheten er helt åpenbart ikke noe som hjelper på den økonomiske fronten, men det er trolig bare en sekundær faktor til denne oppbremsingen. Hovedårsaken er global nedgang, sier markedsanalytiker David Cheetham i meklerhuset XTB.

– Eurosonen har særlig hatt svake tall den siste tiden, og all oppmerksomhet er nå i stor grad rettet mot håpet om et skikkelig gjennombrudd i handelsstriden mellom USA og Kina, sier han.

Britisk økonomi har generelt gått bedre enn forventet siden det ble flertall for utmelding av EU i folkeavstemningen i juni 2006.

Frykter følgene

Den britiske sentralbanken har tidligere advart mot følgene av å tre ut av EU uten en framforhandlet skilsmisseavtale og frykter at dette i løpet av måneder vil kunne få britisk økonomi til å krympe med opptil 8 prosent, mens boligprisene kan komme til å falle med over 30 prosent.

I forrige uke reduserte sentralbanken prognosen for inneværende år fra 1,7 til 1,2 prosent, med henvisning til oppbremsingen i verdensøkonomien og «brexit-tåken».

Orienterer Parlamentet

Etter 46 års medlemskap forlater Storbritannia EU 29. mars, men Parlamentet har så langt avvist skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram med Brussel.

May skal tirsdag orientere Parlamentet om framdriften i forhandlingene med EU om en skilsmisseavtale.

Parlamentet sa rungende nei til det første avtaleutkastet May forhandlet fram med EU, og britenes brexitminister Stephen Barclay har siden arbeidet på spreng med et revidert utkast som alle parter kan leve med.

Mandag kveld møter Barclay EUs sjefforhandler Michel Barnier til en ny runde med samtaler i Brussel, og det er trolig utfallet av disse May tirsdag vil orientere Parlamentet om.

Stemmer over avtale

Torsdag skal Parlamentet etter planen stemme over den reviderte skilsmisseavtalen, men fra regjeringshold antydes det at May kan komme til å trenge mer tid og at det derfor vil bli nødvendig med ytterligere en avstemning 27. februar.

Mays møter i Brussel i forrige uke resulterte ikke i noe gjennombrudd, noe som har økt frykten for at det ikke vil foreligge noen avtale når britene forlater EU 29. mars.

Boligminister James Brokenshire insisterte imidlertid søndag på at regjeringen har en klar strategi og timeplan og fortsatt tar sikte på å forhandle fram en avtale som også Parlamentet vil slutte opp om.

(©NTB)