NA24.no

Broren ble millionær

Sist oppdatert:
Mannen gikk fra lavtlønnet til millionær da han begynte å få oppdrag fra sin korrupsjonstiltalte bror i Bærum kommune.

En 42 år gammel fagansvarlig ved Eiendomsforvaltningen i Bærum kommune ble, sammen med en bror og to andre menn, onsdag siktet for grov korrupsjon.

NA24 - din næringslivsavis

Etter det NA24 kjenner til skal 42-åringen ha betalt ut millioner av kroner på falske fakturaer fra blant annet en bror. Virksomheten skal ha pågått over flere år.

Politiet i Søndre Buskerud startet etterforsking av korrupsjonssaken etter å ha mottatt informasjon fra Buskerud fylkesskattekontor.

Broren tjente millioner
Det skattekontoret blant annet har kunnet registrere, er at en av 42-åringens brødre opplevde at årsinntekten hans gikk fra under middels til godt over millionen fra 2002 til 2003, og siden har inntektene hans fortsatt å øke.

Den noen og førti år gamle mannen etablerte i september 2002 et personlig selskap innefor virksomhetene rengjøring og vedlikehold. Mannen er, etter det NA24 forstår, mistenkt for straks å ha begynt å motta oppdrag fra sin bror i Bærum kommune.

Mannen holdt i starten til i Buskerud, men kjøpte i 2004 en bolig til 2,6 millioner kroner like i nærheten av den kommuneansatte broren, og flyttet foretaksadressen dit.

Mannen står ikke registrert med noe nummer i telefonkatalogen, verken på firma eller person, men i flere foretaksregistre er firmaet oppført med en telefon - som tilhører en offentlig organisasjon.

Bukken og havresekken
Den kommuneansatte 42-åringen hadde ansvaret for deler av vedlikeholdsarbeidet i Bærum kommune. Mannen hadde også ansvaret for å reise rundt og påse at arbeidet som var bestilt, hadde blitt gjennomført i henhold til avtale.

Nå mener politiet at mye av arbeidet som ble fakturert gjennom den ansatte, ikke har blitt gjennomført som avtalt, eller ikke gjennomført i det hele tatt.

Startet nettopp forebygging
Få dager før politiet tok ut siktelser mot de fire mennene hadde Bærum kommune engasjerte revisjonsfirmaet Ernst & Young til å gjennomføre stikkprøvekontroller på jakt etter korrupsjon i kommunens Eiendomsforvaltning.

- Etter det som skjedde i våre nabokommuner vedtok kommunestyret at vi skulle se gjennomføre tiltak som skulle virke forebyggende. Firmaet skulle gå gjennom både nybygg og vedlikeholdsprosjekter, sier rådmann i Bærum kommune, Elisabeth Enger, til NA24.

- Nå får vi se hva interngranskningen vil vise. Jeg er redd for at det kan være en ukultur i hele Eiendomsforvaltningen, sier SVs gruppeleder i Bærum kommune, Terje Akerhaug, til NA24.

Vurderer varetektsfengsling
Først i dag torsdag får de siktedes advokater utlevert dokumentene i saksdokumentene, og ingen av dem har til nå ønsket å uttale seg om saken.

Politiet vurderer om de skal fremstille én eller flere av de siktede for varetektsfengsling.

Det vil i så fall ikke skje før fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere