PORSGRUNN (Telemarksavisa): En kvinne på Bjørntvedt i Porsgrunn opplevde at noen boret i stykker låsen på postkassa hennes, stjal en hentelapp og fikk utlevert ei pakke med tre kunstverk på Posten.

– Det er garantert andre som også er blitt frastjålet post i området her, mener kvinnen, som reagerer sterkt på at tyven fikk utlevert pakka uten å vise legitimasjon.

Tyveriet fra kvinnens postkasse på Bjørntvedt i Porsgrunn må ha skjedd i tidsrommet mellom mandag 27. november og fram til grytidlig om morgenen tirsdag 28. november.

Fanget av overvåkningskamera

– Når du venter noen dager med å hente ei pakke sender Posten et duplikat av hentelappen. Da jeg kom på Post i butikk hos Coop i Porsgrunn sentrum, sa de at pakka med kunsten ble utlevert tirsdag 28. november. Jeg likte veldig dårlig at de

hadde levert ut pakka uten å spørre om legitimasjon – det er høyst risikofylt. Konkurrenten PostNord ber alltid om legitimasjon, så Posten bør skjerpe inn rutinene sine, mener kvinnen, som har undersøkt litt selv, og som har funnet ut at Posten er ansvarlig for pakka fra den er levert inn til Posten og til den har nådd adressaten, ifølge Postlovens paragrafer 28 og 29 og postforskriften paragraf 9.

Det tok noen dager før hun oppdaget at låsen på postkassa hennes var boret i stykker. Den kvinnelige tyven, som er fanget opp på Postens overvåkingskamera, hadde stjålet den første hentelappen som ble sendt til kvinnen. Tyven fikk utlevert pakka med tre litt store litografier som er nummererte, noe som gjør at de burde være vanskeligere å omsette enn annet tyvegods. Litografiene var uten rammer.

Vil politianmelde saken

Kvinnen som ble offer for det frekke tyveriet, påpeker at det er høysesong for postforsendelser nå i jula, og hun mener det er stor sannsynlighet for at også andre beboere i det samme området er frastjålet post.

– Det hjelper tydeligvis ikke lenger å ha lås på postkassa. Og på toppen av det hele så kan hvem som helst hente hva som helst, så lenge de har hentelappen. Jeg vil aldri bruke Posten lenger, sier kvinnen, som har vært i kontakt med politiet om saken.

– Jeg vil politianmelde saken mandag og jeg vil også henvende meg til Posten, sier kvinnen.

– Skjer svært sjeldent

Pressesjef John Eckhoff i Posten sier at det er avsenderen som bestemmer sikkerhetsnivået på forsendelsen, og at strengere sikkerhet koster litt mer. Samtidig tipser han om at en kan laste ned Postens sporingsapp, og at en da får hentekoden direkte inn på mobilen.

– At vi utleverer sendinger med hentekode er veldig praktisk for mange, siden andre da kan hente pakka for deg. Vi har også produkter for forsendelser der det er ønske eller behov for strengere sikkerhetsnivå – det er litt dyrere tjenester. Når det er sagt, så er misbruk av andres hentekoder noe som skjer ekstremt sjeldent. Et tyveri fra ei postkasse er et innbrudd på privat eiendom og en politisak, og da vil politiet etterforske den. Vi har også overvåkingskameraer på Post i Butikk og postkontorene. Jeg skjønner at det er fryktelig frustrerende å oppleve noe slikt som denne kvinnen har gjort, men å rette irritasjonen mot Posten i dette tilfellet blir feil – her er det tyven som har gjort noe galt, sier Eckhoff, som understreker at det er svært få pakker og brev som forsvinner.

– Med tanke på at vi har 700 millioner adresserte sendinger hvert år, så er det forsvinnende få tilfeller av dette. Men, når det er sagt, så forstår jeg at det er fryktelig frustrerende når det skjer, sier Eckhoff.

Se flere saker i Telemarksavisa her.