NA24.no

Børsbyks på oljefall

Sist oppdatert:
Wall Street steg tirsdag da oljeprisen falt under 130 dollar fatet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Investorene på Wall Street kunne glede over børsoppgang tirsdag etter langhelg mandag («Memorial Day»).

NA24 - din næringslivsavis

Fall i oljeprisen og overraskende boligsalgsstatistikk var det som løftet de amerikanske børsene. Men forbrukertilliten tyder ikke godt for fremtiden.

Børsene steg fra start, men midt på dagen var det bare teknologiindeksen Nadaq som pekte i pluss etter meldingen om fallende forbrukertillit.

Men mot stengetid hadde alle tre hovedindeksene ristet av seg de dårlige nyhetene. Det var den fallende oljeprisen som førte til børsbykset tirsdag.

Økende boligsalg
Statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at salget av nye boliger steg med 3,3 prosent i april. Regnet om til årlig salgstakt viser salgsutviklingen av nye boliger 526.000. Det kommer etter en nedrevidering av tilsvarende salgstakt fra mars til 509.000, et revidert fall på 11 prosent. De første salgstallene for mars viste et fall på 8,5 prosent til 526.000.

Samtidig viser også prisutviklingen positiv tendens.

Les mer:Ny positiv boligoverraskelse

Laber tillit
Forbrukertilliten falt i mai til 57,2 fra 62,3 i april. Det viser målinger fra organisasjonen Conference Board. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at forbrukertilliten ville ligge falle til 60 i mai.

Les mer:Dalende tillit i USA

- Når tilliten er så lav som den er hos forbrukerne nå, er det vanskelig å tro på at de kommer til å kjøpe mange boliger i tiden fremover, sier seniorøkonom Scott Anderson i Wells Fargo til Bloomberg News.

S&P/Case-Shiller indeksen som følger boligpris utviklingen for de 10 og 20 største byene i USA publiseres månedlig. Boligprisene i de 10 største byene falt i mars med 15,3 prosent på årsbasis, mens indeksen som måler boligprisutviklingen i de 20 største byregionene i USA falt 14,4 prosent på årsbasis.

Les mer:Dystert boligmarked

- Høye energipriser har en betydelig innvirkning på økonomien og potensielt på etterspørselen, sier seniortrader Phil Flynn ved Alaron Tradin til Bloomberg News.

Risikerer rekordtap
Den europeiske storbanken UBS varslet tirsdag at de kan komme til å ta et rekord stort tap relatert til eiendomsinvesteringer utenfor USA. Allerede har den sveitsiske banken inngått en avtale om å selge unna 22 milliarder dollar med verdipapirer knyttet mot subprime, og andre boliglånstrukturerte obligasjoner. Kjøper er BlackRock, som får et lån fra UBS på 11,25 milliarder dollar, skriver Marketwatch.

Nå kan UBS ta ytterligere tap, men denne gangen gjelder det investeringer knyttet til eiendom utenfor Nord-Amerika. Tapene knyttet til posisjoner i eiendomsmarkedet utenfor USA kan øke advarer banken.

UBS-aksjen endte ned over 13 prosent.

Oljefall
Etter en forrykende oppgang den siste tiden falt oljeprisen over to dollar tirsdag.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 129,96 dollar fatet. Dette er en nedgang på 2,23 dollar eller 1,7 prosent, ifølge Bloomberg News.

Les også:Knall og fall for oljen

Årsaken til dagens prisfall er den stigende bekymringen som er knyttet til den økonomiske veksten i USA.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,55% til 12.548,35

Nasdaq +1,50% til 2.481,24

S&P 500 +0,68% til 1.385,35

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere