NA24.no

Børsen dreide ned

(Montasje)
Sist oppdatert:
Dramatisk uke på Oslo Børs. Jojobørsen endte til slutt i minus.

Avslutningen på uken ble like urolig som de siste dagene har vært. Investorene har mistet appetitten på risiko og har de siste ukene valgt det trygge fremfor det usikre.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det har aksjemarkedet fått merke. Store svingninger er et tegn på at usikkerheten har økt betydelig og for første gang siden uroen i fjor falt hovedindeksen under 200-poeng denne uken.

Til tross for at børsen var i pluss store deler av dagen, ble avslutningen alt annet enn lystig. Fredag endte hovedindeksen med et fall på 0,20 prosent til 201,06 poeng. Det innebærer at indeksen har mistet 6,3 prosent av verdien den siste uken. Så langt i år har fallet blitt på 10,8 prosent.

Dagens og ukens viktigste hendelse var arbeidsmarkedsrapporten som ble sluppet i USA. I løpet av februar forsvant 651.000 navn fra lønningslistene, og arbeidsledigheten økte til 8,1 prosent. Veksten i ledigheten var høyere enn hva markedet hadde forventet, mens fallet i sysselsettingen havnet på linje med forventningene.

Les mer: Høyeste ledighet på 25 år og - Dette er ikke over med det første

Rederi i knipe
John Fredriksens Golden Ocean har vært i svært hardt vær de siste ukene. Selskapet har slitt med kunder og partnere som ikke klarer å gjøre opp for seg, og det har medført at inntekter har frafalt. Situasjonen har blitt så kritisk at selskapet har sådd tvil om de har nok midler til å overleve ut måneden. Fredriksen kjøpte selskapet bedre tid tidligere i uken, ved at han kjøpte opp et obligasjonslån der innbetalinger nærmet seg forfall. Nyheten fikk aksjekursen til å sprette i været, men siden har ferden vært negativ.

Fredag falt aksjekursen 16,39 prosent til 2,55 kroner, og det ga en ukentlig oppgang på 29,4 prosent. På det høyeste var aksjen over 5,8 kroner, mens bunnen lå på 1,51 kroner denne uken.

Flere fall
Flere av selskapene i sfæren rundt Fredriksen hadde også en tung dag fredag. Riggselskap Seadrill falt 6,37 prosent til 47 kroner. Det ga et fall på 13 prosent for uken.

Morgan Stanley har ifølge The Streets.com nedgradert verdens største riggselskap, Transocean, til undervekt fra overvekt. Samme nettsted skriver at Frontline har fått salgsanbefalingen «underperform» av meglerhuset Credit Suisse. De ser et markant fall i inntjeningen etter at tankratene er blitt langt lavere. Kursmålet på Frontline er satt til 10 dollar per aksje, eller rundt 70,1 kroner.

Frontline-aksjen falt 3,04 prosent til 119,50 kroner, og har samlet falt 19 prosent de siste fem dagene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Til tross for at oljeprisen falt til 43,5 dollar per fat ble StatoilHydro løftet 1,68 prosent til 114,80 kroner. Det gjør at fallet de siste dagene er blitt redusert til 2,71 prosent. Torsdag meldte Olje- og energidepartementet at de er ferdig med å kjøpe seg opp i den norske oljekjempen. Totalt har de lagt 19,3 milliarder kroner på bordet for å sikre seg at eierandelen økte til 67 prosent. Til tross for milliardkjøpet ble det lagt igjen 6 millioner kroner i kurtasje for aksjekjøpene.

Les mer: Slik presset staten meglerne

Topp og bunn
Ukens vinnere ble Tandberg Data som steg 134 prosent medregnet fredagens oppgang på 15,4 prosent til 0,15 kroner. Selskapets refinansieringsplan er blitt godkjent av obligasjonseierne. Et bud fra Emerson på Roxar sendte løftet aksjekursen til sistnevnte med 53,7 prosent denne uken.

Ukens taper ble Scandinavian Clinical Nutrition som falt 52,6 prosent. AGR Group falt 42,2 prosent, mens Eitzen Chemical falt 33,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere