NA24.no

Børsen fant igjen formen

Sist oppdatert:
Oslo Børs viste seg igjen fra sin beste side.

Positive signaler fra USA lokket frem den gode stemningen på Oslo Børs.

Da handelen var over onsdag ettermiddag hadde hovedindeksen steget 2,18 prosent til 233,27 poeng. Så langt i år har Oslo Børs steget 3,5 prosent.

Gode makrotall fra USA
Oppgangen kom etter at ordreinngangen i varige goder samt at salget av nye boliger viste overraskende positiv utvikling i USA. Tall fra handelsdepartementet viser at ordreinngangen av varige goder steg med 3,4 prosent, mens økonomene hadde forventet et fall på 2 prosent. I tillegg viser den årlige salgstakten av nye boliger en vekst på 4,7 prosent til 337.000. Dette var også godt over økonomenes anslag.

Les mer: Oppgang i boligsalget og Overraskende vekst i ordreinngangen

I oljemarkedet ble det en liten reaksjon nedover på den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Rapporten viser en større vekst i råoljelagrene enn hva markedet hadde forventet, men at bensin- og destillat vokste mer enn analytikerne hadde regnet med.

Les mer: Kraftig økning i oljelagrene

Prisen på nordsjøolje med levering i mai falt til 52,99 dollar per fat. Det er en nedgang på 1 prosent. Det skjer samtidig som dollaren svekker seg noe mot euro og yen.

Kuttet renten
Norges Bank senket både styringsrenten og antatt rentebane videre fremover under sitt rentemøte onsdag. Det fikk kronekursen til å falle markant. Styringsrenten ble kuttet med 0,5 prosentpoeng til 2 prosent, og har en hovedstrategi om at renten vil ligge mellom 2 og 1 prosent frem til sommeren. De øyner også muligheten for at renten kan bli kuttet til null.

Les mer: Det kan bli nullrente

Én dollar kostet 6,50 kroner, mens én euro kostet 8,81 kroner. Det er økninger på henholdsvis 1,8 prosent og 2,4 prosent.

Gode giganter
På Oslo Børs ble StatoilHydro den mest omsatte aksjen. Kursen steg 2,20 prosent til 125,20 kroner, og totalt ble det omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner i den norske oljekjempen.

Danske Kurt Anker Nielsen trekker seg med umiddelbar virkning fra vervet som styremedlem i StatoilHydro. Det skjer etter det Anker Nielsen kaller ubegrunnede pålegg fra Olje- og energidepartementet i forbindelse med spørsmålet rundt navnevalget. Tirsdag ble det klart at StatoilHydro går tilbake til Statoil-navnet.

Det avgåtte styremedlemmet mener videre at ministerens innblanding vil føre til at småaksjonærene sitter igjen som tapere.

- Dette rammer mindretallsdelen av aksjonærene, og vil muligens gi mindre økonomisk gevinst i fremtiden, sier Kurt Anker Nielsen til NA24.

Fart i DNO
Oljeselskapet DNO steg 10,99 prosent til 6,06 kroner. Stocklink skriver at meglerhuset Pareto har tro på at en etterlengtet eksportavtale i forbindelse med oljeproduksjon i Nord-Irak snart kan være på plass. Pareto anbefaler kjøp av aksjen og har regnet seg frem til et kursmål på 8 kroner uten eksport og 12 kroner hvis eksport av olje blir inkludert.

Kunstgjødselsselskapet Yara steg 1,94 prosent til 157,25 kroner, men det var flere andre tungvektere som gjorde det bedre. Telenor ble løftet 3,58 prosent til 37,60 kroner, mens Seadrill steg 3,97 prosent til 65,40 kroner. Norsk Hydro steg 4,42 prosent til 26 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere