NA24.no

Børsen fløy gjennom 300

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hovedindeksen seilte oppover med Bjørn Kjos i førersetet.

Det bar rett opp på Oslo Børs, mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen skjøt gjennom 300-poengsgrensen med en oppgang på 1,98 prosent til 305,67 poeng. Dette er tredje dagen på rad med oppgang for de norske aksjene.

Flyrally
En av dagens klare vinnere er Bjørn Kjos sitt flyselskap, Norwegian. Ifølge Reuters har meglerhuset Pareto jekket opp kursmålet på aksjen kraftig, fra 76 til 146 kroner. Aksjen klatret 13,03 prosent til 80,25 kroner, men har altså fortsatt enorme 81,93 prosent å gå på, ifølge analysen.

Også konkurrenten SAS opplevde en oppgang. Aksjen steg 2,33 prosent til 3,51 kroner. Dette til tross for at en fersk rapport viser at flyselskapet sliter med sviktende etterspørsel og et uforutsigbart marked.

Les mer: Tøffe tider for SAS

Biotek populært
Ellers på vinnerlisten finner vi to bioteknologiselskaper, Diagenic og Clavis, som stiger henholdsvis 17,12 og 14,02 prosent. Ingen av selskapene har presentert noe nytt denne mandagen, men den sene tidens oppmerksomhet rundt børsraketten Algeta kan muligens ha økt sektorens populæritet. Algeta fortsatte forøvrig den ville oppturen, med en stigning på ytterligere 6,85 prosent til 58,50 kroner.

Dagens vinner er teknologiselskapet Dolphin Interconnect Solutions, som stiger 20,83 prosent, dog på svært beskjedent volum.

«Labour Day»
Markedet i USA holder stengt som følge av langhelg og fridagen «Labour Day», noe som også har betydd lavt handelsvolum på Oslo Børs. De asiatiske markedene starter også uken solid. Drevet opp av at G20-landene er nærmere en felles løsning for å hindre at det oppstår en tilsvarende finanskrise slik vi har sett det siste året, ble det en positiv utvikling i Asia.

Den sterke avslutningen på uken for børsene i New York ga også oppgang.

Les mer: God start på uken i Asia

Det er også kommet tegn til at en forventet oppkjøpsbølge kan være i ferd med å bygges opp. Den amerikanske matvarekjempen Kraft har fremmet et bud på å kjøpe Cadbury. Ved å slå sammen krefter håper Kraft å danne et slagkraftig selskap i en stadig tøffere konkurranse. Budet priser Cadbury til 100 milliarder kroner, men styret i den britiske kjempen avviser frieriet.

Les mer: Avviser bud på 100 mrd.

Oljeoppgang
Oslo Børs får hjelp av stigende oljepris

Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober handlet for 67,81 dollar fatet, da Oslo Børs stengte for dagen. Det er en oppgang på 1,00 prosent fra forrige handelsdag på råvarebørsen, og omtrent en halv dollar høyere enn da Oslo Børs stengte før helgen.

StatoilHydro ble løftet 1,79 prosent til 130,60 kroner. Oljeselskapet melder at de har gjort et nytt funn av gass og olje ved Nona-prospektet. StatoilHydro opplyser i en pressemelding at de foreløpige beregninger antyder at funnet inneholder 13-31 millioner fat olje og 1-2 milliard standard kubikkmeter gass.

I valutamarkedet har dollaren svekket seg marginalt i løpet av helgen. Mandag kveld kostet en dollar 5,98 kroner, en nedgang på 0,17 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere