NA24.no

Børsen freser på

Sist oppdatert:
Over natten ble stemningen langt bedre blant investorene.

Så langt denne uken har Oslo Børs falt 8 prosent, og tirsdag endte hovedindeksen under 200 poeng for første gang siden slutten av november i fjor. Onsdag er det duket for comeback.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Onsdag ettermiddag stiger hovedindeksen 3,44 prosent til 204,32 poeng.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i april omsettes for 44,78 dollar per fat. Det er en oppgang på 2,47 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

StatoilHydro sendes opp 3,40 prosent til 112,60 kroner.

Tandberg i bakleksen
Mens resten av de største selskapene på Oslo Børs stiger er situasjonen annerledes Tandberg-aksjen faller 7,29 prosent til 81,40 kroner. Konsernsjef Fredrik Halvorsen skal ha vært med på en teknologikonferanse i regi av Morgan Stanley. Der skal han ha vært noe uklar om utviklingen på kort sikt.

- Jeg har ikke hørt det konkret, men Halvorsen skal ha vært litt «uklar» om den kortsiktige utviklingen på en teknologikonferanse i regi av Morgan Stanley, Han skal fortsatt ha vært positiv for medium til lang sikt, sier en aksjemegler til NA24.

Med andre ord, markedet tolker det som om konsernsjefen prøver å dra ned forventningene til første kvartal.

Senker kursmål
Citigroup senker kursmålet på Norsk Hydro fra 25 til 21 kroner i en fersk analyse, skriver nyhetsbyrået Dow Jones. Kundene anbefales fortsatt å holde seg unna eller selge Hydro-aksjen. Anbefalingen kommer til tross for at Citigroup er fornøyd med ledelsen i selskapet.

- Selskapets ledelse gjør så godt de kan under de rådende omstendighetene. Problemet er at omstendighetene er så dårlige, skriver Citigroup, ifølge Dow Jones.

Citigroup mener stengningen av høykost-smelteverk og super-lavkost Qatalum å se frem til gjør den den svært fjerne fremtiden lys. Imidlertid vil Hydro fortsette å tape penger så lenge selskapet er trofast til sine bilkunder.

Hydro-aksjen tar imidertid del i en bred oppgang for råvareaksjene i Europa onsdag. Aksjen stiger 5,52 prosent til 22,05 kroner.

Også analytikerne i Morgan Stanley har vært fremme med kalkulatoren. Meglerhuset endrer anbefalingen på REC fra overvekt til likevekt, ifølge Dow Jones.

REC-aksjen stiger 2,95 prosent til 45,30 kroner.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Bred oppgang i Europa
Det er en bred oppgang på de fleste europeiske børsene onsdag.

I Frankfurt stiger DAX-indeksen 2,75 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 2,16 prosent. I London stiger toneangviende FTSE 100 1,89 prosent. Den eneste negative utviklingen i Europa finner vi på OMX-indeksen i København, som faller 0,31 prosent. De øvrige indeksene i Skandinavia er i pluss. OMX Stockholm stiger 2,49 prosent mens Helsingfors-børsen er opp 3,35 prosent.

Signaler om hjelp
Mens de amerikanske børsene begynte i pluss tirsdag, endte dagen til slutt på et nytt bunnivå. S&P 500-indeksen endte under 700 for første gangs siden oktober 1996. I forhold til den voldsomme nedturen på 4-5 prosent mandag, var fallet imidlertid lite.

I Asia steg mesteparten av aksjemarkedene på optimisme om at myndigheter vil innføre ytterligere tiltak for å komme svekket vekst, floppende bilsalg og tilbakegangen i den australske økonomien til livs. I Shanghai ble markedet løftet kraftig etter at en tidligere statistikksjef sa at Kinas statsminister Wen Jiabao kommer til å annonsere en ny kinesisk krisepakke.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er gode nyheter
Markedene ble også oppmuntret av at Kinas statistikkbyrå i natt meldte at den offisielle innkjøpssjefindeksen steg til 49,0 i februar fra 45,3 i januar.

- Oppgang for annen måned på rad i den kinesiske PMI-indeksen og meldinger om ytterligere stimulansetiltak i Kina synes å ha bidratt til at Nikkei kom på plussiden. Det vil derfor ikke forbause om de europeiske aksjebørsene starter opp i dag, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i en rapport.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken viser til at dette er den tredje PMI-indeksen som nå viser samme tendens, og mener den neppe kan være tilfeldig.

- Alle komponentene steg. Uansett er dette gode nyheter. Det betyr fortsatt ikke at Kina kan redde verden, men Kina kan i alle fall i noen grad redde seg selv. Det er da noe, skriver Mork i sin morgenrapport.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere