NA24.no

Børsen gikk på rødt lys

Sist oppdatert:
Varsellampene blinker, men det hindrer ikke oppgang på Oslo Børs.

Investorene på Oslo Børs ignorerte en haug med resultatvarsler og dalende oljepris. Onsdag skulle aksjene bare opp etter tirsdagens fall. Hovedindeksen endte med en oppgang på 0,18 prosent til 504,21 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag skulle plutselig en rekke selskaper melde om problemer med å innfri både egne og analytikernes forventninger. Det er dårlige tegn for investorene at selskapene har trøbbel med å leve opp til forventningene. Svakere marginer og lavere omsetning er hovedtrekkene i resultatvarslene. Flere melder om valutaproblemer.

Mørke skyer over REC
Oljeprisen holder seg fortsatt høy selv om den svekket seg noe fra rekordnivåene. Det rettferdiggjør den sterke utviklingen i det norske aksjemarkedet.

Solenergiselskapet RECs resultater kan bli rammet av mørke skyer. Strømstans ved to produksjonsanlegg i USA rammet produksjonen og får negativ innvirkning på driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) til de to virksomhetsområder. REC Silicon ventes å være negativ påvirket med over 30 millioner kroner, mens REC Wafer har fått en smell på over 40 millioner kroner. I tillegg nedjusterer REC Silicon produksjonsestimatene fra 6.000 til 5.700 tonn.

REC-aksjen hentet seg inn mot slutten, og endte med et fall på 2,25 prosent til 239 kroner.

Lukter ost
Synnøve Finden toppet vinnerlisten etter det ble klart at noen ønsker å kjøpe selskapet. Investorduoen Jan Bodd og Stig Sunde har gitt et tilbud til alle aksjonærene i meieriet som lyder på 25 kroner per aksje. Forbeholdet er at de får nok forhåndsaksepter som dekker 50,1 prosent av de utestående aksjene. Det er gjennom selskapet Scandza at Bodd og Sunde ønsker å gjøre kjøpet.

Styret i Synnøve Finden har etter å konferert med de største aksjonærene ikke noe tro på at Scandza vil få tilstrekkelig med aksepter og ønsker ikke ta ulempen og kostnadene med å gjennomføre en grundig gjennomgang av selskapet. De har nemlig snakket med aksjonærer som representerer 45 prosent av de utestående aksjene og disse mente at 25 kroner er altfor lav kurs.

Markedet sendte likevel Synnøve Finden opp 18,41 prosent til 23,80 kroner.

Falt i fisk
Marine Harvest Group fikk skikkelig juling onsdag. John Fredriksens lakseoppdrettere guidet ned på forventet slaktevolum. Dette sammen med nye fall i lakseprisen medførte at aksjen falt 6,67 prosent til 5,74 kroner.

Resten av lakseaksjene fikk også unngjelde. Lerøy Seafood falt 3,7 prosent, mens Cermaq endte ned 3,06 prosent. Austevoll datt 1,88 prosent og fikk følge av Grieg Seafood som endte med et fall på 1,34 prosent. SalMar gikk i motsatt retning og steg 0,95 prosent.

En rekke andre selskaper sendte også ut resultatvarsler. Scan Group, Otrum og Fred. Olsen Production var alle ute og meldte om problemer. Førstnevnte falt 4,35 prosent, men Otrum raste 9,86 prosent i verdi. Fred. Olsen Producition ble reddet av en forlenget avtale gjennom et deleid selskap og steg 4,76 prosent.

Ventet verre
Panteselskapet Tomra var derimot en av dagens vinnere etter fremleggelsen av tallene for tredje kvartal tirsdag etter børs. Tomra overgikk forventningene og aksjemarkedet ser ut til å være fornøyd. Aksjen steg hele 7,41 prosent til 39,15 kroner.

Acergy ble løftet 6,38 prosent til 154,25 kroner. Meglerhuset Morgan Stanley sto bak av 49,5 prosent nettokjøpet. Høy oljepris slår heldig ut for oljeserviceselskaper som Acergy. Riggselskapet SeaDrill klatret 3,07 prosent til 134,25 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere