NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Børsen hentet seg inn

Sist oppdatert:
Oslo Børs fikk seg en real opptur på slutten av dagen.

Til tross for dystre signaler fra amerikansk økonomi og resultvarsel fra gigantselskap maktet Oslo Børs å karre seg inn i pluss onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha ligget så vidt over 200 poeng store deler av dagen fikk børsen vind i seilene på slutten av dagen. Positive impulser fra de amerikanske børsene bidro til å løfte europeiske børser. På Oslo Børs endte hovedindeksen opp 1,39 prosent til 209,48 poeng.

Oljelagertall
Onsdag ble den ukentlige oljelagerrapporten i USA lagt frem. Den fortalte om et overraskende fall. Råoljelagrene ble redusert med 0,4 millioner fat til 320,4 million fat. Analytikerne hadde ventet at råoljelagrene ville øke med 1,7 millioner fat i forrige uke, viser en undersøkelse gjennomført av Reuters.

Nyheten medførte at oljeprisene tok seg noe opp. Ett fat nordsjøolje ble ved børsens stengetid omsatt for 45,10 dollar fatet på råvarebørsen i London. StatoilHydro-aksjen endte til slutt opp 0,45 prosent til 111,50 kroner og må ta noe av æren for at det endte positivt i Oslo onsdag.

Dystert arbeidsmarked
Det er imidlertid nok av dystre fremtidsutsikter i absorbere. Markedet fikk igjen en påminnelse om at arbeidsmarkedet I USA er i en elendig forfatning etter at det kom en ny smell onsdag ettermiddag. Det private næringslivet i USA kan vise til et større fall i sysselsettingen i november enn økonomene hadde fryktet.

ADP-rapporten for november viser at 250.000 navn forsvant fra lønningslistene den siste måneden. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ jobbvekst på 205.000. ADP-rapporten blir benyttet som en indikasjon på den totale sysselsettingen i USA, og slippes onsdagen før den offisielle statistikken i forbindelse med arbeidsmarkedsrapporten legges frem fredag. Dermed har markedet fått en forsmak på tingenes elendige tilstand.

Resultatvarsel fra verdens største
Verdens største oljeserviceselskap, amerikanske Schlumberger, bidro til å senke kursen i flere av de norske selskapene i samme bransje.

Schlumberger sendte i ettermiddag ut et resultatvarsel etter at tilbakeslaget i den globale økonomien allerede har begynt å få innvirkning på store olje- og gassprosjekter. Fallet i oljeprisen gjør at oljeselskapene signaliserer utsettelser av enkelte nye prosjekter, og den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet gjør finansiering vanskeligere. Det medfører at overskuddet for 2008 vil bli lavere enn hva markedet forventer.

Nyheten trakk flere av de norske oljeserviceselskapene nedover. Petroleum Geo Services falt 7,32 prosent 25,95 kroner. Subsea7 fikk seg en nedtur på 4,84 prosent til 40,30 kroner.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,256 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere