NA24.no

Børsen hentet seg inn

Sist oppdatert:
Oljeaksjene ledet an i sluttspurt på Wall Street.

Dårlige tall, på både makro og selskapssiden samt de vedvarende bekymringene knyttet til banksektoren, ga en vanskelig start for investorene torsdag. Men etter en dårlig morgen, begynte indeksene å hente seg inn, og dagen endte blandet, med Dow Jones i minus og Nasdaq i pluss.

Oljeserviceaksjene var blant de sterkeste, og steg i takt med oljeprisen fredag.

For uken som helhet ble tallene røde. Dow Jones og S&P 500 falt drøyt 2 prosent siden sist fredag, Nasdaq drøyt 3 prosent. Det er den tredje negative børsuken på rad.

GE falt
Før åpning la et av verdens største industriselskap General Electric, frem sine kvartalstall som landet på forventingene. Samtidig advarte GE om at 2009 vil bli et ekstremt vanskelig år og at det hersker ekstrem usikkerhet om de økonomiske utsiktene.

General Electric fikk et nettoresultat på 3,72 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det tilsvarer 36 cents per aksje og er en nedgang på 44 prosent fra 6,7 milliarder og 68 cents per aksje i fjerde kvartal året før.

Ifølge Thomson One ventet analytikerne et resultat per aksje på 37 cents av en omsetning på 50 milliarder dollar.

Omsetningen falt til 46,2 milliarder dollar fra 48,5 milliarder dollar i fjerde kvartal 2007.

- GE representerer hele markedet. GE er bjellesau fordi de opererer i nesten alle segmenter av markedet, og det er ingen segmenter man kan se på og si at det ser bra ut nå. I snitt sier selskapene at de venter et meget, meget utfordrende år, og det er det som forsårsaker problemet, sier sjefstrateg Paul Mendelsohn ved Windham Financial Services til nyhetsbyrået Reuters.

GE-aksjen falt 11 prosent.

Svakere for oljeservicegigant
Rapporteringssesongen fortsetter med full tyngde i USA. Før åpning var også Schlumberger ute med sine resultater. Oljeservicekjempen rapporterer om at resultatet etter fjerde kvartal ble lavere.

Resultatet etter det siste kvartal i 2008 falt til 1,15 milliarder dollar fra 1,38 milliarder dollar i fjerde kvartal 2007. Omsetningen viste derimot en vekst til 6,87 milliarder dollar fra 6,25 milliarder i samme periode.

Resultat pr. aksje fra videreført virksmohet, ble 1,03 dollar. Ifølge Marketwatch ventet analytikerne ifølge FactSet at Schlumberger ville legge frem et resultat på 1,08 dollar per aksje.

Selskapet varslet i desember at de ikke ville klare å nå forventningene i markedet. Den kraftige nedgangen i oljeprisen medfører at oljeselskapene har strammet inn på investeringen i nye prosjekter.

Les mer: Oljeservicekjempe ser svekkelse

Aksjen steg 10 prosent fredag, på en sterk dag for sektoren.

Olje opp
Etter å ha falt tidligere på dagen, steg oljeprisen markant mot slutten av dagen. Den amerikanske referanseoljen WTI for mars-levering steg 6 prosent til 46,67 dollar fatet. Utsikter til fallende OPEC-produksjon fremover bidrar trolig til å gi oljeprisen fastere grunn under føttene.

Dette bidrog til å sende energiaksjer opp. Delindeksene for oljeselskaper steg 2 prosent, delindeksen for oljeservice hele 7 prosent.

Google steg
Google-aksjen steg 6 prosent etter at selskapet kom med sine kvartalstall torsdag etter børs. Selskapet tok nedskrivninger på mer enn 1 milliard dollar på investeringer, men den underliggende driften var bra.

Bortsett fra de ekstraordinære postene steg resultat pr. aksje fra 3,79 til 5,10 dollar. Analytikerne hadde i snitt ventet 4,95 dollar. Omsetningen var også noe høyere enn ventet.

Farmasispekulasjoner
Amerikanske medier melder at farmasigiganten Pfizer er i samtaler om å kjøpe konkurrenten Wyeth for rundt 60 milliarder dollar. Pfizer steg 1 prosent, Wyeth 13 prosent.

Les mer: Pfizer vurderer milliardkjøp

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,56% til 8.077,40

Nasdaq +0.81% til 1.477,29

S&P 500 +0,02% til 827,68

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere