NA24.no

Børsen holder koken

Sist oppdatert:
Oljeoppturen fortsetter på Oslo Børs.

Oljeprisen har sneket seg over 71 dollar per fat og det løfter Oslo Børs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Torsdag ettermiddag stiger hovedindeksen 1,00 prosent til 306,82 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Langt lavere oljelagre i USA trekker oljeprisen oppover. I tillegg har det internasjonale energibyrået IEA hevet estimatene for den globale oljeetterspørselen for første gang på ti måneder. Årsaken er tegn til at den økonomiske nedgangen er i ferd med å avta.

- Signal om at bunnen er nådd
Byrået har hevet estimatet for global oljeetterspørsel for inneværende år med 120.000 fat til 83,3 millioner fat per dag, drevet av forbruket i USA og Kina. IEA venter en nedgang i forhold til 2008 på 2,9 prosent, viser månedsrapporten som ble lagt frem torsdag. Nedgangen er den største som er registrert siden 1981, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

- Disse revisjonen indikerer ikke nødvendigvis begynnelsen på en global økonomisk bedring, og kan muligens kun være et signal om at bunnen i resesjonen er nådd. Dette er en ganske moderat oppjustering. De underliggende etterspørselsnivåene er fortsatt svake, skriver IEA i rapporten.

Dollaren svekker seg og bidrar til oppgangen. Ved råvarebørsen i London blir kontrakten på nordsjøolje med levering i juni sendt opp til 71,29 dollar per fat.

Les mer: Oljeoppgangen fortsetter

StatoilHydro stiger 1,10 prosent til 138,40 kroner, og det er også god utvikling for flere av de andre tungvekterne.

Noreco og StatoilHydro melder om et oljefunn i Norskehavet. Letebrønnen Gygrid viser et funn av lettolje av god kvalitet på produksjonslisensen PL348. StatoilHydro opplyser at størrelsen på funnet er på mellom 20 og 30 millioner fat utvinnbar olje.

Les mer: Noreco melder nytt funn

I tillegg har Oljedirektoratet opplyst at observasjonsbrønn 15/9-F-10 var tørr. Brønnen ligger nær Sleipner Øst-feltet i Nordsjøen.

REC stiger 4,35 prosent til 62,40 kroner, mens Frontline blir løftet 1,54 prosent til 181 kroner.

DNO har gitt en oppdatering rundt eksporten av olje ut av Nord-Irak. Selskapet gjentar mye av de som tidligere har blitt kommunisert, og under presentasjonen sier selskapet at det fortsatt ikke er helt bestemt hvordan inntektene fra skal fordeles. De venter også at de vil øke eksporten gjennom rørledningen til full kapasitet i løpet av noen uker.

Les mer: DNO tror på økt eksport

DNO-aksjen blir sendt ned 1,75 prosent til 8,42 kroner.

Bulkopptur
Tørrlastprisene er på vei oppover. En oppdatering fra Imarex viser at fraktratene har steget betydelig det siste døgnet. Når det gjelder de store Capesize-skipene har forwardprisene for tredje kvartal 2009 steget til 47.500 dollar per dag fra 44.203 dollar per dag, som var sluttnoteringen onsdag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

For tilsvarende kontrakter for Panamax har ratene steget til 19.000 dollar fra 17.750 dollar per dag.

Oppturen viser seg i tørrlastaksjene på Oslo Børs. John Fredriksens Golden Ocean stiger 4,78 prosent til 7,23 kroner, mens Jinhui Shipping stiger 2,99 prosent til 17,20 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere