NA24.no

Børsen i utforbakke

Sist oppdatert:
Aksjeverdiene raser på Oslo Børs. Tungvektere som Telenor, Statoil og Hydro leder an i nedgangen.

Nedturen fortsetter for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen faller 2,97 prosent til 426,06 poeng. Oljeprisen har falt noe tilbake samtidig som dollaren styrker seg.

NA24 - din næringslivsavis

Børsfallet kommer etter at markedene i Asia fikk en markant nedgang. I Japan falt den kjente Nikkei-indeksen 3,34 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong falt over 4 prosent. Fredag avsluttet de amerikanske børsene den verste uken på nærmere fire år.

Følg børsen her

Yen-uro
Uroligheter for den amerikanske økonomien har satt alvorlige spor blant investorene på verdens kapitalmarkeder. Den japanske yenen har styrket seg betydelig den siste uken og det har er dårlig nytt for de som har tatt opp spekulative lån i denne valutaen. Renten i Japan som har ligget på null i lang tid, og har det siste halvåret styrket seg med et halvt prosentpoeng.

Likevel har det vært gunstig å låne penger i den japanske valutaen og investere lånesummen i andre land og andre aktiva. Når yenen styrker seg mot de andre valutaene blir det dyrere å betale tilbake lånene ettersom avkastningen blir lavere målt i yen.

Et fat nordsjøolje med levering i april koster 61,40 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar koster 6,20 kroner.

Bredt fall
Hele 102 aksjer faller i verdi, mens 146 aksjer er uforandret like etter at børsen åpnet handelen mandag morgen. Kun 11 aksjer har notert seg en liten oppgang.

Tungvekterne leder an i nedgangen. Telenor faller 2,46 prosent til 109,25 kroner. Statoil letter seg for 2,56 prosent til 152,50 kroner. Norsk Hydro er ned 2,89 prosent til 184,25 kroner. Petroleum Geo-Service er ned 3,70 prosent til 136,50 kroner.

Kitron er ned 10 prosent til 4,05 kroner og er den aksjen som faller mest. Northland Resources følger hakk i hæl med en nedgang på 9,39 prosent til 16,40 kroner CanArgo er ned 8,33 prosent til 5,50 kroner.

Det er ikke bare Oslo Børs som faller. Aksjene i Europa fortsetter nedgangen fra forrige uke etter et fire år lang sammenhengende rally. I likhet med fallet i Asia i dag er det i hovedsak vekstbekymringer i USA og styrkingen av yen som preger nedgangen.

Fall i Europa
Den tyske DAX-indeksen er ned 1,95 prosent, Paris CAC 40 er ned med 1,75 prosent, børsen i Stockholm raser med 2,44 prosent, børsen i Milano er ned 1,49 prosent, Madrid faller med 1,74 prosent og den energiavhengige Mosva-børsen sliter kraftig etter at oljeprisen svekker seg med et ras på foreløpige 4,4 prosent.

En global aksjedumping i forrige uke førte til at verdier for mer enn 1.500 milliarder dollar ble radert bort fra verdens børser.

- Vi er tydelig fortsatt i en korreksjonsmodus. Du trenger ikke å se langt for å finne en grunn til å fortsette salget, sier Martin Slaney, toppsjef hos GFT Global Markets in London, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere