NA24.no

Børsen knallet til

Sist oppdatert:
Aksjene på Oslo Børs ble løftet av spekulasjoner om budkamp og oljeoppgang.

Oppkjøp, sterk oljepris og solid inntjening blant selskapene på Oslo Børs sendte hovedindeksen opp 1,02 prosent til 465,81 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Tandberg Television kan fort havne på svenske hender. LM Ericsson har overraskende fremmet et konkurrerende bud på IT-selskapet. Ericsson byr 106 kroner per aksje for Tandberg-avleggeren. Tidligere har Nasdaq-selskapet Arris budt 96 kroner per aksje for Tandberg TV.

Venter budkamp
Budet kom overraskende på markedet som i forkant av at budet fra den svenske teknologikjempen hadde avlyst en eventuell budkamp. Nå er tonen i markedet annerledes. Ericssons bud er et rent kontantoppgjør, mens Arris har tidligere lagt til grunn at kontantandelen er begrenset til 80 kroner per aksje. Ericsson har allerede kontroll på 11,7 prosent av Tandberg TV og har i tillegg fått forhåndsaksepter på ytterligere 13 prosent.

Hittil har ikke Arris meldt om at de har kjøpt seg opp i Tandberg TV.

Tandberg TV-aksjen ble dagens vinner med en oppgang på 11,72 prosent til 112 kroner, altså godt over Ericssons bud. Dermed har markedet priset inn en ny budkamp rundt selskapet.

Pant på topp
Panteselskapet Repant la på seg 10,42 prosent til 13,25 kroner. Selskapet skal samarbeide med PSI. De skal sammen arbeide mot det norske og svenske markedet og Repant får tilgang til PSIs omfattende apparat med teknikere, salgs- og servicepersonell i Norge og Sverige.

Oslo Børs undersøkte kursutviklingen i Kjell Inge Røkkes Aker Kværner etter at kursen fikk et solid løft. Børsen innførte en pause i handelen, men denne ble straks opphevet etter kort tid. Interessen for aksjen var stor og totalt ble det omsatt for 898 millioner kroner i Aker Kværner.

Meglerhuset Enskilda var ivrige etter å skaffe seg Aker Kværner-aksjer og sto bak 54,5 prosent av nettokjøpene. Kursen steg 5,47 prosent til 752 kroner.

Kjøper laks
Lerøy Seafood klatret 2,75 prosent til 131 kroner etter at de leverte solide tall for fjerde kvartal. Før skatt satt selskapet igjen med hele 231,3 millioner kroner en oppgang fra 109,1 millioner kroner i samme periode året før. Lakseselskapet leverte et resultat som lå i overkant av forventningene blant analytikerne.

Austevoll Seafood var et annet fiskeselskap som la frem sitt resultat for fjerde kvartal. Aksjen steg hele 4,5+9 prosent til 51,25 kroner. I tillegg til å presentere en sterk resultatfremgang, kunngjorde Austevoll at de selger sin laksevirksomhet til Lerøy for godt over én milliard kroner. Oppgjøret i forbindelse med salget er Lerøy-aksjer og sammen med en rettet emisjon mot selskapet har Austevoll en eierandel på 20,1 prosent i Lerøy.

Oljeoppgangen
Oljeaksjene viste også god form. Statoil la på seg 1,06 prosent til 164,25 kroner, mens Norsk Hydro steg 1,02 prosent til 199 kroner. DNO endte med en pen oppgang på 3,78 prosent til 11,80 kroner. Altinex ble 3,21 prosent mer verdt i løpet av mandagen.

Oppgangen blant oljeaksjene kommer samtidig med at oljeprisen har etablert seg over 61 dollar fatet. En vinterstorm i USA, nedstengt kapasitet ved amerikanske raffinerier og økende risiko rundt Irans atomprogram har gjort at oljeprisen stiger til høyeste så langt i år. Ved råvarebørsen i London lå aprilkontrakten på nordsjøolje på 61,26 dollar da Oslo Børs stengte mandag.

Taperne
DynaPel falt 11,36 prosent til 19,50 kroner og var med det mandagens taper. Det ble riktignok kun omsatt 2.500 aksjer i selskapet der Idar Vollvik er største aksjonær og daglig leder.

NorDiag falt 7,63 prosent til 8,59 kroner etter at Nordea var eneste nettoselger.

Fast ble lempet ut av First Securities aksjeportefølje og falt 4,79 prosent til 15,90 kroner. Kaupthing er i en fersk analyse negative til det de kaller aggressiv inntektsføring i Fast, stiller samtidig tvil rundt Fasts nedgang i kredittid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere