NA24.no

Børsen lyser rødt

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Smålig interesse og fallende oljepris ble tungen på vektskålen på Oslo Børs.

Juleuken ble innledet på en fredelig og rolig måte. Mandag ble preget av få hendelser og en svak omsetning.

NA24 - din næringslivsavis

Da oljeprisen falt kraftig, bar det samme vei for Oslo Børs. Hovedindeksen ble sendt ned 2,79 prosent til 212,58 poeng.

Oljefall
Nedturen i oljemarkedet ga en synlig smitteeffekt i det norske aksjemarkedet. Dollarkursen fikk et solid hopp og mer enn reverserte tidligere svakhetstegn. Det var en bidragsyter til at oljeprisen pekte ned.

Tidligere på dagen hadde en svekket dollar og signaler fra Saudi-Arabia medført stigende priser. Den mektige oljenasjonen Saudi-Arabia forsøkte å minne markedet på at OPEC-kuttene som kom i forrige uke skal bidra til å stabilisere oljeprisen.

Signalene ble ikke fulgt av markedet som i det siste har fokusert sterkt på at etterspørselen etter olje er dalende. Høye lagernivåer ved den strategisk viktige Cushing i USA fikk oljeprisen til å falle markant i forrige uke.

Da handelen på Oslo Børs var over kostet kontraktene på et fat med nordsjøolje olje med levering i februar 42,45 dollar. Det er en nedgang på nær 3,5 prosent.

Totalt havnet omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på 2,8 milliarder kroner. Det er langt under nivået de siste dagene. Omsetningsmessig ble det årets svakeste dag på Oslo Børs. StatoilHydro falt 1,51 prosent til 110,90 kroner, og som vanlig ble aksjen den mest omsatte på Oslo Børs. Verdier for 616 millioner kroner byttet verdier og det er også svært lavt når det kommer til denne aksjen.

På grunt vann
Hurtigruten har vært i hardt vær over en lang tid. Høye kostnader og færre passasjerer har gjort det tvingende nødvendig med å restrukturerer hele selskapet. Blant annet har de i lang tid signalisert at de trenger påfyll av frisk kapital. Samtidig har de vært i harde forhandlinger med bankene og andre långivere for å få utsatt nedbetalinger av tyngende gjeld. Finanskrisen har gjort dette arbeidet langt vanskeligere.

For å kunne få aksjonærene til å bla opp har Hurtigruten vært nødt til å tilby en skikkelig rabatt. Mandag ble det klart at rabatten er formidabel. I en emisjon på 313,85 millioner kroner vil Hurtigruten trykket opp samme antall aksjer. Tegningskursen er på 1 kroner per aksje, og representerer en rabatt på over 90 prosent. Allerede har de største aksjonærene og obligasjonseierne tegnet seg for alle aksjene.

De øvrige aksjonærene skal få lov til å tegne seg i en emisjon på 125 millioner kroner der tegningskursen er satt på 1 kroner. Det er knyttet en del betingelser til emisjonen, og i hovedsak går det ut på at bankene må være villig til å godta utsettelser av nedbetalinger.

Aksjekursen i Hurtigruten falt 54,04 prosent til 5,01 kroner.

Rigg i trøbbel
Riggselskapene kan gå en tøffere tid i møte. StatoilHydro har stanset arbeidet med å sikre seg rigger til oppdrag i Norge. Den norske oljekjempen mener at riggselskapene tar seg for godt betalt og velger å droppe planene med å hente inn en rekke rigger.

Les mer: Krever billigere rigger

Meldingen fra StatoilHydro fikk riggaksjene til å falle. Seadrill ble sendt ned 8,05 prosent til 48 kroner, mens Fred. Olsen Energy ble sendt ned 2,67 prosent til 182 kroner. Songa Offshore falt 4,81 prosent til 12,85 kroner. PetroMena falt hele 33,33 prosent til 1 kroner, men nedturen kom på tynt volum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere