NA24.no

Børsen mister dampen

Sist oppdatert:
Oslo Børs faller selv om oljeprisen er historisk høy.

Rekordsterk oljepris er ikke nok til å hindre børsfall. Etter å ha startet dagen i pluss har Oslo Børs falt tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Klokken 12:45 ligger hovedindeksen på 431,45 poeng. Det er tilnærmet flatt sammenlignet med hvor indeksen havnet på onsdag.

Rekorder
I oljemarkedet har det blitt satt en rekke nye rekorder det siste døgnet. Svekkelsen i dollarkursen har sammen med et overraskende trekk i de amerikanske oljelagrene medført at prisen har skutt i været. Over en lengre periode har oljeprisen ligget over 100 dollargrensen, men nordsjøolje har aldri vært så nære å passere 110 dollar som den er akkurat nå. Maikontraktene for «Brenten» koster 109,80 dollar fatet, noe som er en oppgang fra 1,23 prosent.

Onsdag kveld steg den amerikanske referanseoljen, WTI, til over 112,20 dollar fatet. Det er ny noteringsrekord for frontkontraktene på lettoljen i USA.

Svak dollar legger en demper. Selv oljeprisen stiger til rekorder blir den amerikanske valutaen handlet til bunnivåer. Det gjør at målt i andre valutaer er ikke oljeprisen like dyr. Den norske kronen styrker seg etter at konsumprisindeksen viser at inflasjonen ligger over det økonomene hadde forventet. Kjerneprisene økte med 2,2 prosent i mars. En dollar koster 4,99 kroner torsdag.

Oppgangen i oljeprisen sørger for at StatoilHydro stiger 1,61 prosent til 164,30.

Til ny topp
Deutsche Bank hever kursmålet i Yara til 360 kroner fra 335 kroner og gjentar samtidig kjøpsanbefalingen. Bakgrunnen er sterk etterspørsel for gjødsel sender prisene og inntjeningen opp, og motvirker dermed stadig høyere energikostnader. Meglerhuset mener dessuten at Yara drar nytte av svak dollar og høye ureapriser. Nå oppgraderer de estimatene for inntjening per aksje for 2008 frem til 2010 med 11 og 12 prosent.

Yara-aksjen stiger til ny rekordnotering på 337,50 kroner. Det er en oppgang på 3,84 prosent.

Vinner og taper
De små oljeselskapene er både på topp og bunn. Det kanadiske oljeselskapet Questerre stiger 44,54 prosent til 8,21 kroner. Ledelsen i selskapet var onsdag i Norge og møtte analytikere og investorer. I handelen på Toronto-børsen skjøt kursen i været. Pareto står bak 78 prosent av nettokjøpene.

Transeuro stiger 25,58 prosent til 1,08 kroner etter at de kan melde om funn i en letebrønn i Ukraina.

Verre går det med CanArgo som faller 7,50 prosent til 1,11 kroner. Aksjen har fått mye juling etter spekulasjoner om at selskapet kommer til å tilby aksjer på bunnivåer i forbindelse med en forestående kapitalinnhenting.

Europa ned
Røde kurser dominerer bildet i Europa. For tredje dag faller det europeiske aksjemarkedet. Faren for at rentenivået i EU vil ligge på det høyeste nivået på mer enn seks år, samtidig som andre sentralbanker kutter renten skremmer markedene. Samtidig skaper svekkelsen i dollaren uro for at konkurranseevnen til næringslivet blir forringet.

Den europeiske sentralbanken kunngjør sin rentebeslutning senere torsdag ettermiddag og det er ventet at rentenivået holdes uendret på 4 prosent. Den britiske sentralbanken, Bank of England, er ventet å sette ned renten med 0,25 prosentpoeng til 5 prosent.

DAX-indeksen i Tyskland faller 1,35 prosent, og følges av den franske indeksen CAC 40 i Paris som blir sendt ned 1,35 prosent. FTSE 100 i London er ned 0,78 prosent.

Verre går det i Sverige der en svak banksektor senker Stockholms-børsen med 2,22 prosent. I København faller børsen 1,33 prosent, mens finske OMXH25 faller 1,50 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere