NA24.no

Børsen mistet formen

Sist oppdatert:
Rec, Telenor og USA dro børsen ned.

Børsen åpnet i storform og passerte med glans den magiske grensen på 500 poeng rett etter åpning, men etter det bar det utfor.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs endte dagen i rødt og falt mye rett etter de amerikanske børsene åpnet for handel. Hovedindeksen falt 1,38 prosent til 491,86 poeng.

Børsen falt selv om prisen på nordsjøolje gikk opp. Augustkontrakten ble klokken 16.30 omsatt for 133,94 dollar fatet, opp 0,16 prosent.

USA trekker ned
Noe av nedgangen i dag kan forklares med et fall da US-børsene åpnet. Den amerikanske storbanken Morgan Stanley la frem et nettoresultat på 1,03 milliarder dollar, noe som er en forverring på 57 prosent fra året før. Videre la transportselskapet FedEx frem røde tall og uttalte at de var bekymret for utsiktene i 2009.

LES MER: Halvering for meklerkjempe

Pause i EDB
Kursen i it-selskapet EDB Business. Det bratte kursfallet førte til at Oslo Børs pauset aksjen en liten halvtime. Ifølge dagensit.no så kan kursfallet forklares i en fersk analyse fra Fondsfinans, hvor meglerhuset er ute med en salgsanbefaling.

Aksjen endte dagen ned 11,83 prosent til 34,30 kroner.

Yara i pluss
Gjødelsekonsernet Yara holder koken blant lokomotivene. Aksjen steg 1,32 prosent til 462 kroner.

Den amerikanske investeringsbanken Citigroup oppgraderer Yara fra «hold» til «kjøp», ifølge Dow Jones Newswires. Kursmålet på Yara blir hevet fra 424 kroner til 535 kroner. Oppgraderingen skjer som følge av at Citigroup tror at kornmarkedet fortsetter å holde seg «stramt» og at nitrogrenprisene fortsatt vil være høye.

DNO pøser på
Oljeselskapet DNO har i dag lagt frem produksjonstallene for mai. Rapporten viste at produksjonen i Irak gjorde et hopp. DNO International kan vise til en samlet produksjon på 21.889 fat per dag i mai, opp fra 15.962 fat per dag i april.

Økningen kommer fra Tawke-feltet i Nord-Irak. Med økt lokalt salg har produksjonen blitt økt fra 5.961 fat er dag i april til 11.685 fat per dag i mai. Produksjonen i Jemen var på det nærmest uendret og endte på 10.204 fat per dag.

LES MER: Kraftig økning for DNO

DNO-aksjen steg på meldingen, men har falt tilbake og endte dagen i negativt terreng. Aksjen endte ned 3,67 prosent til 11,55 kroner.

Recs milliardinvestering
Solenergiselskapet Rec meldte i dag om at de vil investere 13 milliarder kroner i en produksjonsfabrikk i Singapore. Markedet tok godt imot nyheten og sendte aksjen opp over 4 prosent. Men aksjen sakket akterut utover dagen og endte ned 1,02 prosent til 146 kroner.

Fabrikken, som skal produsere wafere, solceller og moduler, vil påbegynne produksjonen i 2010 og produsere for full skala i 2012. Rec estimerer at fabrikken vil generere inntekter i størrelsesorden 10 – 11 milliarder i 2012-kroner.

LES MER: - Vi har tatt bankene i hånda

Acta
Finanskonsernet Acta har fått en solid dose juling i det siste. Selskapet falt 15 prosent i går etter at den innsidesiktede gründeren av selskapet dumpet ut aksjeposten på 20 prosent til en sterkt rabattert pris. I dag hentet aksjen seg noe inn igjen. Acta steg 3,62 prosent og endte dagen på 8,59 kroner.

Tungt i skogen
Norske Skog slet tungt på børsen i dag. Det er tunge spådommer fra skogkjempene StoraEnso og UPM-Kymmene som bidro til dette. De to store finsksvenske treforedlingskonsernene er begge ute med negative resultatvarsler. Begge sliter de med fallende resultater fra sagtømmer og økte kostnader til innsatsfaktorer i papirproduksjonen.

Norske Skog falt 4,42 prosent til 25,90 kroner.

Telenor-interesser skuffer
Telenors to datterselskaper, Kyivstar og VimpelCom, slet med kundetilveksten i mai. Svakest av de to selskapene gjorde Kyistar det, som måtte notere et fall i antallet abonnenter i mai. Kyvistars kundebase falt med 66.000 til 23,37 millioner abonnementer. Det russiske selskapet VimpelCom rapporterte om en økning på 116.000 nye brukere i mai, men dette var dårligere enn resten av markedet. Telenor har en eierandel på 29,9 prosent i VimpelCom og 57 prosent i Kyvistar. Telenoraksjen falt 3,01 prosent til 104,75 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere