NA24.no

Børsen opp på oljeuro

Sist oppdatert:
Uro i Nigeria sender oljeprisen kraftig opp, og drar med seg Oslo Børs og de oljerelaterte aksjene.

(NA24): Aksjoner fra en militant opprørsgruppe i Nigerdeltaet har ført til at 20 prosent av Nigerias oljeproduksjon ble lammet i helgen.

- Det er litt turbulent i Nigeria. Man er redd for at oljeeksporten fra landet vil bli hindret, sier analytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Oljeprisen opp over to prosent
Prisen på nordsjøolje med levering i april er opp over to prosent til 61,21 dollar fatet. Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,45 prosent til 363,57 poeng

- Som følge av uroen øker risikopremien på oljeprisen og det trekker oljeaksjene kraftig opp, sier Tønnessen.

Statoil stiger over to prosent, med Hydro hakk i hæl.

Sjekk utviklingen til Statoil her og Hydro her .

DNO fosser videre
DNO fortsetter fremgangen fra fredagen med en oppgang på 4,05 prosent. Fredag steg aksjen med nesten syv prosent etter positive nyheter fra Irak.

Sjekk utviklingen i DNO-kursen.

Ifølge den fungerende irakiske oljeministeren Hashem al-Hashemi stemmer ikke tidligere uttalelser om at oljeministeriet vil kansellere utenlandske oljekontrakter.

I meldingen fra ministeriet het det at alle «originale og offisielle» kontrakter med departementet fortsatt gjelder. Den uttalelsen gledet DNO-tilhengerne, som har vært skeptisk til påstander om at selskapets kontrakter ikke er godkjent av føderale myndigheter. De tolket uttalelsen som at DNO-kontraktene er gyldige.

- Det var fredag. I dag er det oljeprisen som driver DNO opp, sier Tønnessen.

Solid fra Opera
Både softwareselskapet Opera og industrilokomotivet Orkla leverte tall bedre enn det markedet ventet.

- Det var veldig bra tall fra Opera, sier en analytiker til TV 2 Nettavisen.

Analytikerne hadde liten tro på overskudd for Opera i fjerde kvartal, og ventet et driftsresultat på rundt 0,2 millioner kroner.

Sjekk utviklingen i Opera her.

I stedet banket Jon S. von Tetzchner til med et driftsresultat på 3,8 millioner krone r. Opera fikk et resultat på 5 millioner kroner før skatt, mot 0,1 millioner samme kvartal i 2004. Omsetningen i fjerde kvartal var på 48,1 millioner kroner, mot 29,9 millioner kroner i fjor.

Orkla leverer
Orkla fikk et overskudd før skatt på 1,7 milliarder kroner i fjerde kvartal, mens analytikerne, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans, ventet et overskudd på 1,5 milliarder kroner.

Sjekk Orkla-kursen

- Vi har lagt et dynamisk år bak oss, med overtakelse av mange store virksomheter. Dette har løftet så vel omsetning som resultat i betydelig grad. Vi fortsetter samtidig med omfattende effektiviseringsprogrammer for å styrke vår konkurransekraft, både innenfor Merkevareområdet og Spesialmaterialer, sa konsernsjef Dag J. Opedal.

Sveaas-effekt i Ementor
Også Ementor er å finne på vinnersiden etter at Christen Sveaas festet grepet og har 21,9 prosent av selskapet.

Sjekk utviklingen her .

Ved fremleggelsen av resultatet for fjerde kvartal i fjor offentliggjorde Ementor at det fusjoner med danske Topnordic. Bytteforholdet ble satt til 50/50, med en verdsettelse på 814 millioner kroner på hver av selskapene.

Blandet i Europa
Det er blandet i Europa mandag. FTSE-indeksen i London er opp 0,11 prosent til 5.852,40 poeng, DAX-indeksen i Tyskland er ned 0,10 prosent 5.790,45 poeng, mens CAC-indeksen i Paris er ned 0,30 prosent til 4.984,44 poeng.

Her finner du flere nyheter fra NA 24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere