NA24.no

Børsen over 500

Sist oppdatert:
Oslo Børs er tilbake i toppform og brøt den magiske grensen.

Mandag formiddag passerte hovedindeksen 500 poeng. Oslo Børs har ikke sett 500-tallet siden kreditturoen begynte i slutten av juli. Like over klokken 11 steg børsen til 500,91 poeng til ny intradag-topp. Følg børsen her

20. juli satte hovedindeksen på Oslo Børs ny historisk toppnotering på 526,05 poeng. Siden da har finansmarkedene over hele verden fått skikkelig juling. Problemene i det amerikanske boligmarkedet sørget for at frykt for konsekvensene begynte å spre seg. Fenomenet subprime kom på radaren til økonomene.

Frykt
Subprime er boliglån gitt til låntakere med lav kredittverdighet og er basert på lav rente og minimalt med avdrag i de første terminene i lånets løpetid. Renten vil deretter øke og de som har satset på denne typen boligfinansiering vedder på at boligprisene skal stige. Problemet i USA er at det motsatte har skjedd. Boligmarkedet blir omtalt som kritisk og både den amerikanske sentralbanken og den amerikanske presidenten George W. Bush har iverksatt tiltak.

Uansett har subprime-situasjonen medført en tillitskrise i kredittmarkedet og denne smittet over til andre deler i finansmiljøene. Frykt for at problemene kan føre til resesjon i verdens største økonomi sendte børsene nedover.

Klikk og se NA24s nyhetsredaktør Sigvald Sveinbjørnsson forklare børsboomen.

191044

Se flere saker fra NA24-TV her

Bunnet ut
17. august nådde Oslo Børs sin foreløpige bunn på 434,52 poeng. Det tilsvarer et fall på over 17 prosent fra toppen. Etter dette har børsen klatret oppover i rykk og napp.

Tirsdag i forrige uke senkte USAs sentralbanksjef rentenivået med 0,50 prosentpoeng. Det fikk børsene rundt om i verden til å tenne og sørget for en real børsfest.

Hovedindeksen har steget nærmere 14 prosent så langt i år. Siden bunnen i midten av august har verdiene økt med over 15 prosent. Bare den siste uken har Oslo Børs lagt på seg 4,7 prosent.

Følg børsen her

Myk landing
Utviklingen til den amerikanske økonomien vil bestemme mye for hva som vil skje på børsene fremover. Rentekuttet til sentralbanksjef Ben Bernanke var virkemiddelet som skulle til for å snu stemningen. Nå øker sjansene for en myklanding i den amerikanske økonomien.

Les aksjemegler Trym Riksens kommentar: Myk landing i sikte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere